در بخش نخستین از این نوشتار دو استراتژی کلی از انواع استراتژی خروج از کسب و کارهای کوچک را که عبارتند از اصلاح و تسویه یا انحلال،

مطرح و نکاتی در مورد مزایا و اشکالات استفاده کردن هر یک بیان شد، در این بخش دو استراتژی دیگر را به شما معرفی می کنیم:

4 استراتژی خروج از کسب‌وکار

 

فروش کل مجموعه به یک خریدار بدون تکه‌تکه کردن کسب‌وکار

در این حالت مالک اصلی یک خریدار دیگر را که به این کسب‌وکار و شرایط فعلی آن اعتقاد داشته و باور به سرمایه‌گذاری و توسعه آن دارد واگذار می‌کند، یعنی تمام دیون و سهام‌داران دیگر در کسب‌وکار باقی‌مانده و فقط یکی از سهامداران اصلی، سهم خود از آن کسب‌وکار را به شخص دیگری واگذار می‌کند و این‌گونه میراث تلاش‌ها و زحمات بنیان‌گذار اولیه و اعتبار کسب‌وکار در جای خود باقی می‌ماند و همچنان از فرصت رشد و توسعه مجدد برخوردار می‌شود. افراد یا گروه‌هایی که ممکن است حائز شرایط این جابجایی باشند می‌توانند از بین مشتریان، کارکنان یا حتی فرزندان بنیان‌گذار اولیه انتخاب شوند.

از نمونه‌های قبلی اجراشده این شیوه در کسب‌وکارهای مختلف می‌توان به برند Wonka اشاره کرد که بخشی از کلیه منافع و دارایی‌های برند که مربوط به یکی از سهامداران بود به یکی از مشتریان وفادار این برند انتقال پیدا کرد. در این نوع از استراتژی می‌توان گفت بازی به‌صورت برنده برنده به اتمام می‌رسد و هر طرف به خواسته خودش می‌رسد.

ناب‌ترین شکل از این نوع استراتژی خروج منتقل شدن کسب‌وکار به اعضای یک خانواده است، اما در این شکل باید دقیقاً به کلمه “خانواده” توجه دقیقی داشت که بخشی کلیدی از کل کار است. آیا واقعاً خانواده موردنظر قابلیت این کار را دارد؟ اغلب در مدت اندکی پس از خروج شخص اصلی از کسب‌وکار و انتقال آن به فرزندان، آن‌ها اغلب بر سر این که کدام‌یک باید بخش بزرگ‌تری از کسب‌وکار را در دست داشته باشد، چه شخصی لیاقت و شایستگی دارد و این که در تصمیم‌گیری‌ها چه شخصی باید حرف تمام‌کننده را بزند، به مشکل برمی‌خورند و این جریان حتی ممکن است تا یک دهه طولانی شود و در طی این مدت کسب‌وکار در سرازیری سقوط قرار می‌گیرد. بنابراین کاملاً روشن است که اگر خواهان طی کردن این مسیر هستید، باید برنامه‌ریزی‌های کامل و روشنی را از مدت‌ها قبل داشته باشید.

استراتژی خروج

مزایای استفاده از این روش:

1- شما مالکان جدید را می‌شناسید. آن‌ها شمارا می‌شناسند. حسن نیت کمتری در این نوع انتقال موردنیاز است.

2- خریدار جدید به‌احتمال‌زیاد شرایط کسب‌وکار را حفظ کرده و برای رشد و توسعه آن تلاش می‌کند.

3- اگر بخشی از مدیران قبلی کسب‌وکار و منافع آن را خریداری کنند، آن‌ها نسبت به حفظ، رشد و توسعه آن تعهدی جدی در وجود خود دارند.

اشکالات استفاده از این روش:

1- اگر شما کسب‌وکار موردنظر را به یک دوست بفروشید، وی ممکن است برحسب اعتماد به شما برخی از شرایط و جنبه‌های کسب‌وکار در نظر نگیرند و بعدها از این که مثلاً بفهمد شما با این کار حجم انبوهی از مالیات‌های پرداخت‌نشده سالیان گذشته را به وی انتقال داده‌اید از شما دلگیر شوند.

2- انتقال کسب‌وکار به اعضای خانواده ممکن است موجب خدشه وارد شدن به روابط خانوادگی و عاطفی موجود بین اعضای خانواده را تحت تأثیر قرار داده و حتی آن‌ها را از بین ببرد.

تملک

در این شیوه شما کل کسب‌وکار خودتان را فروخته و نقدینگی حاصل از آن را برای خانواده یا فرزندان خود باقی می‌گذارید. در این شیوه نکته مهمی که وجود دارد این است که شما حداقل از نابود شدن تدریجی کسب‌وکار خودتان پس انتقال به فرزندان جلوگیری می‌کند. این استراتژی خروج یکی از مرسوم‌ترین استراتژی‌های خروج است که درواقع باید یک کسب‌وکار دیگر را پیدا کنید که علاقه‌مند به خرید کسب‌وکار شما باشد و آن را به‌صورت تمام و کمال به آن انتقال دهید.

در این شیوه شما فقط و فقط باید بر روی قیمت موردنظر مذاکره کنید که در بازار به‌طورکلی کسب‌وکار و دارایی‌های شما نسبت به صنعتی که در آن فعالیت می‌کنید، قیمت‌گذاری می‌کنند. اینکه اگر به تصور شما، این کسب‌وکار ارزشی بالاتر از خواسته بازار دارد، فقط بسته به قدرت چانه‌زنی شماست و باید خریدار خود را قانع کنید که کسب‌وکاری که به وی انتقال داده می‌شود ارزشی بالاتر ازآنچه وی تصور می‌کند، دارد. البته در این رابطه توجه به این نکته هم ضروری است که شرکت خریدار باید قدرت اداره و مدیریت کسب‌وکار فروخته‌شده را داشته باشد، که در غیر این صورت این خرید موجب می‌شود که خریدار از مدیریت شرکت و فرایندهای کسب‌وکار خودش هم بازمانده و در عمل ضرر هنگفتی را در بازار و صنعت خودش هم متحمل شود. یعنی به عبارتی توصیه می‌شود که شرکت خریدار از صنعتی باشد که کسب‌وکار عرضه‌شده درفروش هم در آن فعال باشد یا به‌نوعی تکمیل‌کننده یکدیگر باشند.

مزایای استفاده از این روش:

1- اگر کسب‌وکار شما ارزشی استراتژیک برای کسب خریدار داشته باشد، حتی ممکن است کسب‌وکار خود را به مبلغی چندین برابر قیمت موردنظر و ارزش موردنظر به فروش برسانید. پس انتخاب خریدار مرحله بسیار مهم و ارزشمندی است.

2- حالت دیگری که قادر به چانه زدن بر سر قیمت و بالا بردن قیمت خودتان هستید، درواقع زمانی است که بتوانید چندین خریدار برای خرید کسب‌وکار خود به رقابت وادار کنید.

اشکالات استفاده از این روش:

1- اگر کسب‌وکار شما فقط و فقط حول محور یک هدف و یک محصول خاص و تخصصی فعالیت داشته باشد، آنگاه فروختن و به عبارتی اجرا استراتژی خروج از آن بسیار سخت می‌شود.

2- در استراتژی تملک از بین استراتژی‌های خروج اگر شرکت خریدار با شرکتی برای فروش عرضه‌شده است دارای فرهنگ و سیستم مدیریت مشابه نباشند، مشکلات عمده‌ای در آینده بروز کرده و هر دو شرکت زیان‌های سنگینی را متحمل می‌شوند.

لینک منبع

گردآوری شده توسط شبکه پذیرش آگهی

این مطلب را به اشتراک بگذار
WeCreativez WhatsApp Support
ارسال متن آگهی در این قسمت
سلام وقت بخیر