مدیریت بهینه تکنولوژی در سطح کلان جامعه باعث افزایش بهرهوری، رشد تولید و صادرات میشود.
تکنولوژیهای جدید موجب تقویت جابجایی عوامل تولید و ایجاد تنوع بیشتر در تولیدات میباشند. علاوه بر آن، تکنولوژی باعث تغییر هزینه نسبی تولید و نیز افزایش مزیت نسبی بنگاهها و در نهایت کشورها میشود. دستیابی به تکنولوژیهای جدید به بنگاههای اقتصادی اجازه میدهد توان تولیدی خود را ارتقاء بخشند که این امر نیز منجر به رشد ظرفیت، کاهش هزینه، افزایش کیفیت و افزایش سرعت در تحویل کالا و رشد اقتصادی کشور میشود.

در چارچوب تئوری رشد درونزا، برعکس مدلهای رشد نئوکلاسیک که تکنولوژی داده شده و برونزا در نظر گرفته میشود، پیشرفت تکنولوژی درونزا بوده و در واقع آحاد اقتصادی پیشرفت دانش فنی را برعهده میگیرند. بنابراین براساس این مدل پیشرفت فنی، رخدادی از ماکزیمم کردن سود بنگاه و یا تحقیق مخترعین میباشد. مدل پیشرفت فنی درونزای رومر براساس جستجوی ایدههای جدید که توسو محققین از طریق اختراع ارائه میشود معرفی میگردد مدل رومر سعی بر آن دارد که پایداری رشد در کشورهای پیشرفته را توضیح دهد مدل وی براساس مجموعهای از معادلات که چگونگی تخصیص نهادهها را برای تولید مشخص میسازد بنا گذاشته شده است.



- کتاب، نشریه و دیگر وسایل اطلاعاتی چاپ و منتشر شده همچون نوشتههای تجاری، استانداردها، اطلاعات مربوط به ثبت اختراعات
- آموزش و تربیت نیروی متخصص در خارج از کشور و در نتیجه انتقال از طریق آموزش از کشور مبدأ به کشور مقصد
- وارد کردن محصولات واسطهای به ویژه آنهایی که تکنولوژی بر هستند.
یورگنسن و گریلیچس(۱۹۶۷) از مدلی استفاده نمودهاند که عدم تجانس بسیاری بین تکنولوژیهای مختلف را نشان میدهد. برای مثال یک دلار خرج شده روی تجهیزات کامپیوتری، بهرهوری سرانه بیشتری نسبت به یک دلار خرج شده روی ساختمان دارد. با شناسایی دقیق این نوع تفاوتها میتوان یک تخمین از “جریانات تکنولوژی” داشت. هنگامی که بنگاهی به یک تغییر نسبی قیمتها برای مثال جانشین کردن تجهیزات Hi-Tech پاسخ میدهد قسمت اعظم سرمایه گذاری در تکنولوژی با تولید نهایی بالنسبه بالاتر خواهد بود و بیانگر تغییر ترکیب تکنولوژی به سمت تکنولوژیهایی با تولید نهایی بالاتر است.
پیشرفت تکنولوژی، تنوع تولید، ارتقاء کیفیت، ایجاد مزیتهای رقابتی را بدنبال دارد که این الگو دریک بنگاه باعث کاهش هزینهای تولید و رشد بهرهوری در بنگاه و انتقال تکنولوژی از یک بنگاه به بنگاه دیگر و در نتیجه رشد ارزش افزوده در کل اقتصاد خواهد شد.
پیشرفت تکنولوژی + ایجاد مزیت رقابتی + بهبود کیفیت تولید = رشد اقتصاد
ارتقاء تکنولوژی و مدیریت تکنولوژی در فرایند رشد اقتصادی اهمیت بسزایی دارد مدیریت تکنولوژی برای بهره برداری کارآمد از تجهیزات و ماشین الات ضروری است. رشد اقتصادی بدون زیر بناها از جمله سرمایه گذاری تکنولوژیک امکان پذیر نیست.
نتایج و پیشنهادات به قرار ذیل میباشد:
- کشش عامل تکنولوژی مثبت است ولی ضریب آن کوچک است. قدیمی بزودن ماشزین آلات و پایین بودن ذخیره استهلاک آنها بواسطه شرایط تورمی کشور، منجر به عدم توانایی بسیاری از بنگاهها در جایگزینی ماشین آلات شده است و درنتیجه این ضریب را کاهش داده است.
- با توجه به تکنولوژی قدیمی و فرسوده تولید، نیاز به تطابق با فناوریهای جدید احساس میگردد. عدم رقابت در بازار داخلی و فقدان سهم قابل توجه در بازارهای جهانی، انگیزه سرمایه گذاری در تکنولوژی را کاهش داده است. تاثیر مثبت ارتقاء تکنولوژی در کنار عوامل مکملی همچون مدیریت تکنولوژی وسرمایه گذاری انسانی که موجب تعمیق تکنولوژی میگردد میتواند رشد اقتصادی کشور را بدنبال داشته باشد.
- در ایران ارتقاء تکنولوژی از طریق مستقیم بر روی رشد تولید اثرگذار است. در صورتیکه بر روی ابتکارات در زمینه تکنولوژی، آموزش لازم صورت گیرد این عامل بیشتر خود را نشان خواهد داد در واقع مدیریت تکنولوژی باعث افزایش اثرگذاری تکنولوژی بر رشد اقتصادی خواهد شد.
- تکنولوژی از طریق غیر مستقیم یعنی تقلید تکنولوژیکی نیز بر روی رشد تولید موثر است. در صورت ورود تکنولوژی از کشورهای پیشرفته و صاحب تکنولوژی این اثر میتواند افزایش یابد.
گردآوریشده توسط شبکه پذیرش آگهی