‌مهدي ايران نژاد، فعال فرهنگي و اجتماعي: راهکارهایی برای توسعه فرهنگی البرز

‌مهدي ايران نژاد، فعال فرهنگي و اجتماعي:  راهکارهایی برای توسعه فرهنگی البرز

مهدي ايران‌نژاد فعال فرهنگي و اجتماعي كه سوابق مديريت در جايگاه‌هاي مختلف از جمله فرمانداري كرج را در كارنامه خود دارد در اين شماره يادداشتي با عنوان ” نگاهي به بايسته‌ها و شايسته‌هاي فرهنگي البرز” را به رشته تحرير درآورده كه ‌مي‌خوانيم:
يكي از اهداف مبعث پيامبر اكرم(ص)، مبارزه با جهل، ناداني و ايجاد جامعه توحيدي براي انسان‌هاست كه به تربيت و تكامل نسل آنها در زندگي معنوي منجر مي‌شود.
واقعيت اين است كه دشمني همه دشمنان اسلام، ريشه در جهل آنها دارد. گويا برخي از انسان‌ها با حقيقت رابطه‌اي ندارند و در نتيجه بسياري از آسيب‌هاي وارد شده به بشريت از جهل آنها ناشي شده است.
واقعيت و هدف پذيرفته شده ديگر بعثت نبي اكرم (ص) همانا مبارزه با فساد، ظلم و ايجاد قسط و عدالت در جامعه بشري است، موضوعي كه امروزه جز با بهره بردن از معنويت در زندگي، نمي‌توان با فساد و ظلم مبارزه كرد، بنابراين توسعه فرهنگي در جامعه و گسترش شاخص‌هاي معنوي آن با نگاه توحيدي مورد تاكيد مقام معظم رهبري بايد
نصب‌العين همگان قرار گيرد.
آنچه جامعه بشري بيش از هر چيز به آن نياز دارد، عدالت و كرامت است. كرامت ما نيز بر
دين‌داري و معنويت و عدالت ما بر اقتصاد، معيشت و آرامش جامعه استوار است كه اميدواريم دولت تدبير و اميد بتواند با درايت مديران دلسوز، بر رفع مشكلات موجود فايق آيد، چرا كه انتظار مردم، ‌رفع التهاب‌هاي سياسي و اجتماعي و ايجاد كار و تلاش و ارتقاي توسعه البرز در تمام حوزه‌ها است.
يكي از مشكلات فرهنگي استان، كافي نبودن تعامل بين مسئولان با انجمن‌ها و نهادهاي فعال در زمينه معنويت است كه متأسفانه اين ضعف و اشكال از قديم نيز كم و بيش وجود داشته است.
از اين رو و به دليل نداشتن امكانات، تجهيزات و اعتبارات كافي، انجمن‌ها و نهادهاي فعال در زمينه گسترش فضاي معنويت در استان و جذب نشدن آنان توسط دستگاه‌هاي فرهنگي، اغلب استادان حوزه هنر جذب تهران مي‌شوند و دستگاه‌هاي فرهنگي و خدماتي شهرداري تهران، با بكارگيري آنان، افتخارات اين عزيزان هنرمند را به نام خود ثبت كرده است.
اين در حالي است كه با مروري اجمالي بر اطلاعات و آمار در مورد شخصيت‌هاي هنري االبرز، بيش از پيش درك خواهيم كرد كه چه سرمايه‌هاي گران بها و گهرباري در استان وجود دارد كه متأسفانه به حال خود رها شده‌اند، البته بايد از مدير كنوني اداره فرهنگ و ارشاد شهرستان كرج كه راه جذب چنين سرمايه‌هايي را هموار كرده، تشكر و قدرداني كرد.
يكي از موارد استفاده از سرمايه‌هاي معنوي و شخصيت‌هاي هنري استان، اين است كه با حمايت دستگاه‌هاي فرهنگي و تخصيص اعتبارات بيشتر، طرح‌هاي پژوهشي و فرهنگي كه شمار آنها در استان كم هم نيست، در دستور كار قرار گيرد تا بتوان در راستای توسعه فرهنگي استان گام برداشت. برگزاري نشست‌هاي تخصصي و علمي از جمله پيرامون حوزه فرهنگ، به ويژه در بسط معنويت جامعه و فرهنگ ايثار و شهادت، مي‌تواند بازويي براي مديران ارشد حوزه فرهنگ باشد و يقينا دستاوردهاي خوبي به همراه خواهد داشت.
ارتباط صميمي و تعامل
همه‌جانبه با اصحاب رسانه اعم از خبرگزاري‌ها و روزنامه‌هاي محلي، يكي ديگر از ابزارهاي موفقيت دستگاه فرهنگي براي توسعه البرز در اين حوزه است.
افزايش نمايشگاه‌هاي فرهنگي در استان نيز به‌منظور نمايش آثار هنرمنداني كه در سطح ملي ايفاي نقش مي‌كنند، گام مهمي در حوزه فرهنگ به‌شمار مي‌رود.
برگزاري همايش‌هايي با محوريت تعامل با هنرمندان، ناشران و اصحاب فعال و غيرفعال فرهنگ استان، ارزيابي تخصصي از گفتار آنان و استفاده هرچه بيشتر از توانايي و هنر اين عزيزان، بسيار مفيد و راهگشا خواهد بود.
كانون‌هاي فرهنگي و هنري مساجد، با اعضايي بيش از 42 هزار نفر، 84 كتابخانه تخصصي در 304 مسجد گرچه كافي نيست اما ظرفيت قابل ملاحظه‌اي است كه مي‌تواند با همكاري دلسوزان فرهنگ نقش تأثيرگذاري در تربيت نسل جوان در استان داشته باشد و همچين مي‌توان با ايجاد نمايشگاه‌هاي قرآني در اين مكان ها در گسترش اهداف والاي نظام مقدس جمهوري اسلامي در استان گام‌هاي موثري برداشت.
بسيار واضح است كه دشمن در جنگ نرم از فرصت سوزي‌هاي ما استفاده مي‌كند تا جامعه اسلامي را از هدف والاي خود دور كند، به عنوان مثال مي‌توان به سفره خانه‌هاي سنتي اشاره كرد كه بسياري از آنها حتي فاقد مجوز فعاليت هستند و متأسفانه به پاتوقي براي جوانان بدل شده است، البته بايد از قوه قضائيه و اماكن نيروي انتظامي تشكر كرد كه نظارت نسبي و برخورد با متخلفان در اين زمينه را اعمال مي‌كنند.
براي نهادينه كردن فرهنگ غني اسلامي بايد برنامه‌ريزي خاصي تدوين كرد و با بهره گيري از تقويت موسسات قرآني و حمايت از طرح‌هاي قرآني و استفاده از جلوه‌هاي قرآني از طريق فيلم، تئاتر و هنرهاي تجسمي، اين موهبت‌ها را در جامعه ترويج ‌و گسترش داد.
sبايد از خودمان سوال كنيم كه در زمینه فرهنگ ديني و قرآني چه ميزان با شرايط مطلوب فاصله داريم؟ آيا جامعه قرآني صرفا به همراه داشتن يك جلد قرآن كريم يا نگهداري آن در منزل محدود مي‌شود؟
بايد به اين باور برسيم كه قرآن بايد در فكر و عمل و به صورت ريشه‌اي در خانواده‌ها نقش ايفا كند، بايد كمك كنيم تا قرآن در جامعه و خانواده، بيشتر ديده و درك شود. اين كتاب مملو از آداب و رسوم زندگي پاك است و تا وقتي كه از آن استفاده نكنيم، نمی‌توانیم از
آموزه‌های اين كتاب آسماني بهره کافی را ببریم.
به عنوان جمع‌بندي و كلام آخر تمام مشكلات يادشده در حوزه فرهنگ با 2 اصل قابل جبران است:
1-‌ مديريت جهادي كه كليات و جزييات آن براي بكارگيري مشهود است و چنانچه آن را به كار ببنديم، رسيدن به اوج قله‌هاي موفقيت و پيشرفت چندان دور از دسترس نخواهد بود.
2-‌ اعتبارات قابل توجه در حوزه فرهنگ كه باید توسط استاندار البرز و فرمانداران در تخصيص آن جهادي عمل شود و با توجه به اهميت حوزه فرهنگ و مشكلات ويژه‌اي كه در اين مسير وجود دارد بايد تلاش شود كه اعتبارهاي بيشتري به اين حوزه اختصاص داده شود.