پیشینه خبرنگاری

پیشینه خبرنگاری

پیشینه خبرنگاری مربوط می‎شود به عصرتمدن. یعنی به زمانی برمی‎گردد که خط اختراع شد و کتابت به میان آمد. البته در این عصر هم خبرنگاری آن‎قدر فراگیر نبود یعنی در این دوره خبرها را روی پوست می‎نوشتند و آن‎را در چهار راهی‎های عامه قرار می‎دادند تا مردم از رویدادهای که اتفاق افتاده است با خبر شوند. نوشتن خبر بر روی پوست مشکل‎هایی را هم در خود داشت و آن این‎که اخبار دیرتر به اطلاع مردم می‎رسید و دیگر این‎که نوشتن خبر زمان زیادی را در بر می‎گرفت. خبر اول به صورت مهر کنده می‎شد و بعد از آن بر روی پوست و یا چیزهای مروج دیگر می‎زدند و آن‎را در اختیار مردم قرار می‎دادند. در این عصر رسانه‎ای هم که فعالیت می‎کرد در اختیار حکومت بود و تا جایی اخبار دولتی را به نشر می‎رساند.

نخستین خبرنامه یا مجله خبری در عصر ژولیوس سزار (امپراتور نامدار روم) به نام اکتاتسفاتوس به‎وجود آمد. این خبرنامه در حدود سال 60 قبل از میلاد به نشر می‎رسید. این رسانه مربوط دولت بود و از طرف دولت حمایت می‎شد. این خبرنامه اخبار مربوط به دولت را به نشر می‎رساند. این خبرنامه اولین خبرنامه در جهان به‎شمار می‎رود.

دومین خبرنامه در عصر سزار به فعالیت آغاز کرد. این خبرنامه «اکتادیوما» نام داشت و در سال 49 قبل از میلاد به نشر می‎رسید. این خبرنامه فعالیت‎های مجلس سنا و هم چنان اخبار مربوط به مردم عامه را نیز به نشر می‎رساند. این خبرنامه را درمکان‎های خاص(تعیین شده) می‎گذاشتند.

سومین خبرنامه در حدود سده سوم میلادی در ایران کهن (ایران باستان) در عهد فرمان‎روایی بابک به نام روزنامک به نشر می‎رسید. این خبرنامه اخبار مربوط به دولت و موبدان کیش زردشتی را به نشر می‎رساند. این خبرنامه دست نویس بوده و روی پوست نوشته می‎شده است.

چهارمین خبرنامه در سال 713 میلادی در شهر پکن پایتخت امروزی کشور چین به فعالیت آغاز کرد. این خبرنامه به نام کایووان خبرهای مربوط به دولت و مردم را به نشر می‎رساند. این خبرنامه در ابتدا دست نویس بوده و بعدا چاپ می‎شده است. به‎طوری‎که اخبار را روی چوپ می‎‎نوشتند و بعد آن‎ را به شکل مهر می‎کندند و آن‎را روی کاغذ می‎زدند. به این ترتیب از یک مهر کنده شده، بر روی چندین کاغذ دیگر می‎زدند و در آن زمان کم‎تر آن‎را در اختیار مردم قرار می‎دادند.