مدیریت چرخه عمر محصول چیست؟

به عنوان فعالین عرصه بازاریابی به‌خوبی می‌دانید که تمام محصولات تولیدی دارای یک دوره عمر محدودی هستند که در طی آن از مراحل مختلف چرخه عمر محصول شامل معرفی، رشد، بلوغ و افول عبور می‌کنند. در هر یک از این مراحل تولیدکنندگان به مجموعه متفاوتی از چالش‌ها روبرو هستند. مدیریت چرخه عمر محصول استفاده از استراتژی‌های مختلف برای کمک به روبرو شدن با این چالش‌ها و کسب اطمینان از این موضوع است که محصول در هر مرحله از چرخه عمر خودش که وارد شود، تولیدکننده با استفاده از آن استراتژی‌ها قادر به حداکثر کردن سود یا میزان فروش برای محصول خودش هست.

مدیریت چرخه عمر محصول

به‌منظور داشتن مدیریت اثربخش بر چرخه عمر محصول، سازمان‌ها باید تمرکزی بسیار قوی بر برخی حوزه‌های کلیدی کسب‌وکار داشته باشند:

توسعه: پیش از آنکه یک محصول قادر به آغاز چرخه عمر خودش باشد، نیاز به توسعه پیدا کردن دارد. تحقیق و توسعه محصول جدید یکی از اولین و شاید مهم‌ترین بخش از فرایند تولید است که شرکت‌ها نیاز به‌صرف زمان و پول برای آن دارند تا از این طریق به‌خوبی مطمئن شوند که آن محصول به موفقیتی قابل‌قبول دست پیدا می‌کند.

مدیریت چرخه عمر محصول

تأمین اعتبار مالی: تولیدکنندگان عموماً نیاز به سرمایه‌های قابل‌توجهی به‌منظور تولید و معرفی یک محصول جدید و حفظ آن تا رسیدن به مرحله معرفی محصول دارند، اما پس‌ازآن سرمایه‌گذاری در طی مراحل رشد و بلوغ برای محصول از منبع سودهای حاصل از فروش محصول قابل تأمین است. در مرحله افول محصول هم به سرمایه اضافی برای حفظ چرخه تولید و هماهنگ کردن آن و همچنین انتقال این محصول به بازارهای جدید موردنیاز است. در طی مراحل مختلف از چرخه عمر محصول، شرکت‌ها نیاز به بررسی مناسب‌ترین راه‌ها برای تأمین مالی جهت هزینه‌ها خودشان برای حداکثر کردن سود بالقوه خوددارند.

بازاریابی:

در طی دوره عمر یک محصول، شرکت‌ها همواره نیاز به هماهنگ کردن فعالیت‌های بازاریابی و ترفیعی و ترویجی خود نسبت به مرحله‌ای از چرخه عمر محصول خودشان دارند که محصول در آن قرارگرفته است. همچنان که بازار توسعه پیداکرده و به سمت مرحله بلوغ پیش می‌رود، باور مصرف‌کنندگان نسبت به محصول هم‌تغییر پیدا می‌کند. بنابراین آن دسته از فعالیت‌هایی که یک محصول در مرحله معرفی مورداستفاده قرار می‌گیرد، باید بسیار متفاوت از کمپین‌هایی باشد که برای حمایت و پشتیبانی از سهم بازار یک محصول در طی مرحله بلوغ آن طراحی می‌شوند.

تولید: هزینه تولید یک محصول می‌تواند در طی دوره مدیریت چرخه عمر محصول تغییر پیدا کند. در آغاز، فرایندها و تجهیزات جدید و به معنی هزینه‌های بسیار زیاد هستند، خصوصاً اگر حجم فروش محصول اندک باشد. همچنان که بازار توسعه پیداکرده و میزان تولید افزایش پیدا می‌کند، هزینه هاشروع به پایین آمدن می‌کنند و زمانی که روش‌هایی با کارایی بیشتر و البته ارزان‌تر برای تولید پیدا می‌شوند، این هزینه‌ها حتی کمتر و کمتر هم می‌شوند. دقیقاً همانند تمرکز بر حوزه بازاریابی به‌منظور افزایش فروش و میزان سود، شرکت‌ها همچنین نیاز به جستجو برای راه‌هایی جهت کاهش هزینه در طی تمامی مراحل فرایند تولید دارند.

اطلاعات: خواه این اطلاعات در ارتباط با بازار بالقوه محصول باشند که موجب ماندگاری و حفظ یک محصول جدید در چرخه سبد محصول می‌شود، در ارتباط با بازخورد در رابطه با کمپین‌های مختلف بازاریابی و بررسی میزان اثربخشی هر یک از آن‌ها باشد یا حتی در ارتباط زیر نظر گرفتن رشد و افول نهایی یک بازار به‌منظور اتخاذ بهترین تصمیم برای آینده محصول باشد، اطلاعات برای موفقیت هر محصولی از اهمیت بسیار زیاد و قابل‌توجهی برخوردار است. تولیدکنندگانی که به‌طور مؤثر و اثربخش به مدیریت چرخه عمر محصول می‌پردازند، آن‌هایی هستند که اثربخش‌ترین سیستم‌های اطلاعاتی را برای استفاده خود توسعه داده‌اند.

اغلب تولیدکنندگان این موضوع را به‌خوبی قبول دارند که محصولات آن‌ها دارای عمر محدودی است. درحالی‌که کار زیادی برای تغییر دادن آن از دست آن‌ها برنمی‌آید، با تمرکز بر حوزه کلیدی کسب‌وکار که در بالا به آن‌ها اشاره شد، مدیریت چرخه عمر محصول به آن‌ها اجازه می‌دهد تا اطمینان داشته باشند که محصول آن‌ها در طی دوره عمر خود به موفقیت‌های قابل‌توجهی دست پیدا می‌کند، هرقدر هم که این دوره بلند باشد اهمیتی ندارد.

لینک منبع

 

این مطلب را به اشتراک بگذار
WeCreativez WhatsApp Support
ارسال متن آگهی در این قسمت
سلام وقت بخیر