22 نوع مختلف بازارهدف بر اساس تقسیم بازار – بخش اول

زمانی که تقسیم‌بندی بازار را برای خودتان انجام دادید، به یک بازارهدف مشخص برای خودتان دست پیداکرده‌اید. البته ممکن است بر اساس تقسیم‌بندی که انجام داده‌اید، خصوصیات و ویژگی‌های هر یک از این بازارهای هدف  با یکدیگر تفاوت داشته باشد. اگر در حال تقسیم‌بندی بر اساس خصوصیات جمعیت شناختی باشید، پس تقسیم بازارهدف شما ممکن است بر اساس میزان درآمد اعضای بازار شما باشد یا این که ممکن است بر جنسیت یا سن آن‌ها باشد.

اگر بر اساس خصوصیات روان‌شناختی این تقسیم‌بندی را انجام می‌دهید، نوع بازارهدف شما بازهم متفاوت است. در ادامه با 22 نوع مختلف از بازارهدف بر اساس نوع تقسیم‌بندی انجام‌شده آشنا می‌شویم.

22 نوع بازارهدف بر اساس تقسیم بازار

زمانی که تقسیم بازار انجام‌گرفته بر اساس خصوصیات جمعیت شناختی باشد، 9 شکل مختلف از بازارهای هدف قابل‌شناسایی می‌باشد.

1- سن: بازار هدف می‌تواند بر اساس سن مصرف‌کننده انتخاب شود. بهترین مثال در این مورد لباس و پوشاک است که بر اساس سن مصرف‌کننده تغییر می‌کند.

2- جنسیت: با در نظر گرفتن همین مثال پوشاک، اگر تصمیم گرفته باشید که تنها خواهان بازاریابی محصول خود به یک جنسیت خاص باشید، پس بازار هدف شما بر اساس دو جنسیت مختلف موجود در جامعه متفاوت می‌باشد و به همین ترتیب محصولات شما نیز متفاوت از یکدیگر می‌شود.

3- نژاد: بسیار تصمیم‌های اتخاذشده توسط یک نفر بر اساس بومی بودن فرد و اصالت وی اتخاذ می‌شود. مسئله نژاد تفاوت‌های بسیار زیادی بر روی تصمیمات خرید شما می‌تواند ایجاد کند. بر این اساس یک مشتری آسیایی تصمیم خریدی متفاوت با یک فرد بومی آمریکا خواهد داشت.

4- درآمد: ساعت‌های ساخت برند رولکس برای این مورد مثال خیلی خوب و مناسبی هستند، چراکه محصولاتی عادی و معمولی تهیه‌کرده اما مشتریان خودش را بر اساس میزان درآمد آن‌ها از بقیه متفاوت می‌کند. البته، میزان درآمد می‌تواند به نوعی یکی از ویژگی‌های روان‌شناختی هم در نظر گرفته شود.

5- مذهب: برخی از مردم زمانی که مسئله نژاد و مذهب مطرح می‌شود، این دو موضوع را با یکدیگر اشتباه می‌گیرند و شما باید به این موضوع توجه داشته باشید. با توجه به مثال مطرح‌شده در بالا، افراد بومی آسیا دارای مذاهب مختلفی هستند و پای در هر کشوری که در منطقه آسیا می‌گذارید با یک دین و مذهب جدید روبرو می‌شوید که گاهی حتی در یک کشور هم ممکن است با چندین دین مختلف روبرو باشید. به همین ترتیب اگر تصور کنید که مسیحیت نیز تنها یک دین و فرقه است، باز سخت در اشتباه هستید. با قدری بررسی به‌خوبی می‌توانید شاخه‌های متعددی از دین مسیحیت را پیدا کنید. بنابراین اگر بازار هدف شما بر اساس مذهب تقسیم‌بندی می‌شود، باید تصمیم‌های خود بر اساس آن اتخاذ کنید.

6- شغل: همانطور که یک مهندس نمی‌تواند یک داروی خاص ضد حساسیت را برای شما تجویز کند، یک محصول که برای استفاده در یک شغل یا توسط یک فرد حرفه‌ای در یک شغل خاص تهیه‌شده است نیز نباید برای یک شغل یا حرفه دیگر مورد استفاده قرار بگیرد.

7- اندازه خانوار: خودروهای شاسی‌بلند اسکورپیو، رنو داستر و تویوتا اینووا عموماً برای استفاده خانواده‌هایی طراحی و تولیدشده‌اند که تعداد اعضای خانواده آن‌ها زیاد است یا این که باید به صورت گروهی با یکدیگر مسافرت کنند. بنابراین اندازه خانوار یکی دیگر از انواع بازارهای هدف است.

8- موقعیت جغرافیایی: اگر یک رستورانی که مثلاً در نزدیکی منزل شما واقع‌شده است، محصولات خودش را برای افرادی معرفی و تبلیغ کند که در فاصله‌ای به نسبت دوری از منزل شما ساکن شده اند، نتیجه واضح این کار شکست شرکت در فعالیت و کسب‌وکار خودش است. به عبارتی می‌توان گفت که این رستوران باید با افرادی ارتباط برقرار کند که در فاصله کمتری با وی قرار دارند، چراکه زمان مسافرت و به‌نوعی نقل‌وانتقال برای رسیدن به رستوران در زمان انتخاب این خدمات یکی از موارد اصلی و مهم در نظر گرفته می‌شود.

9- کد پستی: برخی شرکت های عرضه‌کننده کالاهای زود مصرف یا خرده‌فروشی‌های کوچک و همچنین واسطه‌ها مشتریان خودشان بر اساس کدهای پستی آن‌ها هدف تبلیغات خودشان قرار می‌دهند. فراتر از آن کد پستی قلمرو رقیب به‌حساب آمده و آن مناطق را هدف تبلیغات و اهداف بازاریابی خود قرار نمی‌دهند.

موارد مطرح‌شده در بالا، همه و همه بازارهای هدف مبتنی بر خصوصیات جمعیت شناختی است. اما با افزایش میزان رقابت، انواع دیگری از تقسیم‌بندی برای بازار هدف مورد توجه قرار می‌گیرد که خصوصاً از اهمیت و اعتبار بسیار زیادی هم برخوردار است. بر اساس این انواع مختلف از تقسیم بازار، بازار هدف باز تغییر کرده و انواع دیگری می‌یابد که در بخش بعدی از این مطلب به آن می‌پردازم.

ادامه دارد

لینک منبع

گردآوری شده توسط شبکه پذیرش آگهی