نجمه مومنكيايي/
آنچه درباره مسائل شرعي در حوزه فرهنگ و هنر اهميت دارد، نگاه و ديدگاه مقام معظم رهبري است و خط قرمز ما در اين حوزه نيز ديدگاه ايشان است، بنابراين فراموش نكنيم كه در حوزه مسائل فرهنگي نبايد از ايشان جلوتر افتاده و متعصبانه برخورد كنيم.
علي جنتي، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در مراسم پاياني نخستین جشنواره عكس طبيعت استان البرز در جمع فرهيختگان، اهالي فرهنگ، هنر و رسانه در سالن شهداي دولت استانداري البرز افزود: به عقيده مقام معظم رهبري هنر رساترين ابزار انتقال فرهنگ است و بايد از تمام ابزارهاي هنري براي انتقال فرهنگ غني ايراني، اسلامي به جهان استفاده كنيم. وي خاطرنشان كرد: امروز فضاي كشور براي فعاليت آزادانه هنرمندان رشتههاي مختلف باز است و بجز برخي موانع قانوني كه از قبل تعيين شده، هيچ مشكلي براي توليد و عرضه آثار هنرمندان وجود ندارد.
وي با اشاره به اينكه شاهد تغيير فضاي فرهنگي جامعه و بسط و گسترش آزادي قلم و انديشه در كشور هستيم، ادامه داد: امروز بسياري از نويسندگان ميتوانند انديشههاي خود را در قالب كتاب به جامعه عرضه كنند و از اين طريق در فضاي فكري و ذهني مردم تغييرات مثبت و سازنده ايجاد كنند و اين آزادي در فضاي مطبوعاتي و رسانهاي كشور نيز وجود داشته و قابل لمس است. وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي تأكيد كرد: البته آزادي قلم به معناي ولنگاري نيست و هرجا كه هنرمندان اين حوزه از چارچوبهاي تعيين شده پا فراتر بگذارند، مطابق قانون با آنها برخورد ميشود. جنتي ادامه داد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي اجازه توزيع كتابهايي كه باعث مسموميت فضاي فكري جامعه شوند را نميدهد و از انتشار آنها جلوگيري ميكند، اين موضوع فقط به حوزه كتاب منحصر نشده و درباره تئاتر، فيلم، موسيقي و ساير رشتههاي هنري نيز صدق ميكند. وي اظهار داشت: آثار هنري عرضه شده به مردم بايد با فرهنگ و اصالت ايراني، اسلامي و تمدن چند هزارساله ايران تناسب داشته باشد و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي از تمامي آثار و توليدات هنري كه مجوز دريافت كردهاند به شدت حمايت ميكند و در اين خصوص به هيچ وجه كوتاه نميآيد.
جنتي گفت: از جمله شعارهايي كه رياست جمهوري در دوران رقابت انتخاباتي خود مطرح ميكرد، زنده كردن روحيه نشاط و اميد در دل فرهيختگان و اهالي فرهنگ و هنر بود و خوشبختانه در 16 ماه گذشته با برنامه ريزيهاي خرد و كلاني كه در حوزه فرهنگ و هنر صورت گرفته، اين هدف به ميزان قابل توجهي تحقق يافته است.
وي با تأكيد براينكه زمان به سرعت ميگذرد و بايد از تمامي امكانات براي رساندن پيام فرهنگي كشور به ساير كشورها استفاده كنيم، افزود: چرا نبايد شاهد اكران فيلمهاي ايراني در بزرگترين سالنهاي سينماي اروپا باشيم؟ چرا نبايد شاهد حضور هنرمندان برجسته تئاتر و موسيقي در سالنهاي ساير كشورها باشيم؟
جنتي گفت: در حال حاضر بيش از 2 هزار شبكه ماهوارهاي در كشور قابل دريافت است كه بسياري از آنها براي ايران طراحي شده و از طرفي واقعيت اين است كه در حال حاضر نميتوان جلوي استفاده مردم از بسياري فضاهاي مجازي و شبكههاي ماهوارهاي را گرفت.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي تصريح كرد: فيلترينگ هم راه حل مناسبي براي مقابله با تهاجم فرهنگي نيست و براي مقابله با نفوذ فرهنگي دشمن بايد زمينه تكيه بر فرهنگ خودي را مهيا كرد.
جنتي با تأكيد بر ضرورت فرهنگسازي براي تحقق اقتصاد مقاومتي، افزود: براي توسعه كشور راهي جز تحقق اقتصاد مقاومتي نداريم و براي رسيدن به اين هدف هم راهي جز فرهنگسازي وجود ندارد.
به گفته وي، تا زماني كه فرهنگ صرفهجويي، وجدان كاري، جلوگيري از اسراف در كشور بهوجود نيايد، نميتوان از سرمايههاي مادي و معنوي كشور به درستي استفاده كرد. جنتي به برخي محروميتها در حوزه فرهنگ و هنر اشاره كرد و افزود: در حال حاضر در برخي مراكز استانها حتي يك كتابخانه عمومي مجهز و يا يك سالن تئاتر و سينما هم وجود ندارد و متأسفانه محدوديت امكانات و بودجه باعث ايجاد برخي محروميتها در اين حوزه شده است. جنتي با بيان اينكه درآمد ارزي دولت نهم و دهم حدود 700 ميليارد دلار بود افزود: ميتوانستند امكانات بيشتري براي گسترش فضاي فرهنگي هنري انجام دهند كه ايجاد زيرساخت مورد نياز كشور در اين عرصه از جمله آنها بود، ولي اين درآمدها متأسفانه در جاهاي ديگري هزينه شد.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي با بيان اينكه در آن دوران نيمي از خودروهاي پورشهاي كه توسط خودروسازي پورشه توليد شده بود به عناوين مختلف وارد كشور شد، خاطرنشان كرد: اين در حالي بود كه كشور نياز به زيرساختهاي زيادي داشت و گسترش شبكه ريلي برون شهري و درون شهري، ساخت فضاهاي فرهنگي همچون فعالیت سالنهاي سينما، تئاتر و موسيقي از جمله آنها بود كه در اين زمينه بسیار كم شد و اكنون به دوران خشكسالي رسيده ايم.
وي گفت: باوجود همه اين تنگناها و كاستي ها، ما براي ايجاد عدالت فرهنگي در كشور تلاش داريم اعتبارات را به سوي شهرستانها و استانهايي كه از لحاظ امكانات فرهنگي محروم هستند، سوق دهيم، در حال حاضر 300 مجتمع فرهنگي، هنري در كشور درحال ساخت است كه اميد است با تأمين و تزريق اعتبار به بهرهبرداري برسند.
جنتي همچنين به برگزاري جشنواره عكس طبيعت استان البرز اشاره كرد و گفت: استان البرز استعدادها و ظرفيتهاي ويژهاي در حوزه طبيعت و گردشگري دارد كه بايد به ساير استانها و گردشگران خارجي معرفي شوند و اميدواريم اين جشنواره زمينه شناساندن اين استعدادها را فراهم کند.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي با اشاره به اينكه بدون شك برنامهريزي و اجراي طرحهاي مدون فرهنگي بدون دسترسي به بانك اطلاعاتي هنرمندان حوزههاي مختلف امكانپذير نيست، گفت: در حال حاضر در اكثر استانهاي كشور بانك اطلاعاتي جامعي از هنرمندان ايجاد شده كه از طريق اين بانك ميتوان به نوعي به كميت و كيفيت فعاليتهاي هنرمندان دسترسي پيدا كرد.
وي، ضرورت تشكيل بانك اطلاعاتي جامع هنرمندان البرز را مورد تأكيد قرار داد و افزود: البته اين بانك نبايد فقط به نام و نام خانوادگي و رشته هنري افراد منحصر شود، بلكه بايد اطلاعات جامع تري از هنرمندان را در بر گيرد و عموم مردم بتوانند به فراخور نياز خود به آن دسترسي داشته باشند.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي، استان البرز را يك استان چند فرهنگي و در واقع ايران كوچك دانست و آن را يكي از مزيتهاي استان البرز معرفي كرد و گفت: ميتوان از لحاظ جامعه شناختي طرحهاي مدنظر در سطح كشور را به صورت الگو (پايلوت) در اين استان اجرا كرد.
در ادامه اين مراسم استاندار البرز نيز با اشاره به مشكل جمعآوري اطلاعات در استان البرز گفت: نقص در جمع آوري اطلاعات استان فقط به حوزه فرهنگ و هنر منحصر نيست، بلكه اين مشكل در ساير بخشها از جمله صنعت نيز مشهود است. سيدحميد طهايي افزود: بيش از 3 سال است كه از آغاز طرح آمايش سرزمين استان البرز ميگذرد و با اينكه اين طرح در مراحل پاياني قرار دارد، اما مجري طرح اعلام كرده كه نتوانسته به تمام اطلاعات مورد نياز بهطور جامع و كامل دسترسي پيدا كند.
مديركل فرهنگ و ارشاد اسلامي ارشاد البرز نيز در اين مراسم با اشاره به فعاليت انجمنهاي هنري متعدد در اين استان گفت: خوشبختانه طي يك سال اخير انجمنهاي هنري زيادي در البرز تشكيل شده و در حال فعاليت هستند.
سيدموسي حسيني كاشاني افزود: در طول چند ماه گذشته بسياري از اين انجمنها داراي دفتري مستقل شده و از طريق اين دفتر توانستهاند كميت و كيفيت فعاليتهاي خود را بسط و توسعه دهند.
بر اساس این گزارش، در اين نشست نمايندگاني از گروههاي مختلف اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه به بيان درخواستها و طرح مشكلات خود پرداختند كه اعطاي بودجه مناسب براي تأسيس فرهنگسراي اقوام، ارائه درجه هنري براي هنرمندان استان، اعلام شعار سال از سوي وزير فرهنگ و ارشاد در عرصه فرهنگ و هنر، تسريع در صدور مجوزهاي هنري، اختصاص بودجه براي تكميل و ساخت سينماهاي استان، بيمه هنرمندان و…. از جمله آنها بود.
همچنين در پايان نخستین جشنواره عكس طبيعت استان البرز كه با نام «سرو(۱)» و با حضور وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در سالن سيروس صابر اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي در كرج برگزار شد، از تمبر يادبود اين جشنواره رونمايي شد.
