فرمایشات مقام معظم رهبری همواره روشنی بخش مسیر راه آینده برای دست یابی به پیشرفت و موفقیت کشور بوده است و نامگذاری امسال به عنوان اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی و تأکید ایشان براینکه تحول اقتصادی بدون فرهنگ نه میسر است و نه مفید، همه و همه حاکی از حساسیت اقتصاد از دیدگاه مقام معظم رهبری است.
مهندس مهدی ایراننژاد، کارشناس اقتصاد با بیان این مطلب اظهار داشت: بیتردید توجه به این حساسیتها و رسیدن به اهداف مهم و بزرگ به اجماع نظر و همدلی مخلصانه نیاز دارد و با تأسی به کلام اساسی و وحدتآفرین حضرت امام (ره) که با واژه زیبای
«ما میتوانیم» ما را به خودباوری رساند باید با عنوان سربازان ولایت و پرهیز از هرگونه تندروی و اعمال سلیقههای سیاسی در راستای اجرای فرمایشات ارزشمند مقام معظم رهبری تلاش کنیم.
ایراننژاد با اشاره به تکریم کار و کارگر از سوی مقام معظم رهبری گفت: اعتقاد عمیق رهبر فرزانه انقلاب اسلامی نسبت به ضرورت تکریم کار و کارگر که زمینه ساز فرهنگ عمومی جامعه نسبت به این قشر عظیم شده و در نهایت توسعه اقتصادی را به همراه دارد خود میتواند الگویی بیبدیل برای توام ساختن اقتصاد و فرهنگ تلقی شود.
وی ادامه داد: اینکه تحقق شعار اقتصاد و فرهنگ زمینه ساز رشد و تعالی جامعه میشود و در چنین جامعه رشد یافتهای دیگر هیچ کس جرأت جسارت به این ملت را نخواهد داشت، از دیگر فرازهای فرمایشات مقام معظم رهبری است و ما شاهد ظهور آثار این خودباوری در بخشهای مختلف جامعه هستیم. مقام معظم رهبری همچنین موضوع اقتصاد مقاومتی را مطرح کردهاند که توجه و اهتمام هر چه بیشتر به اجرای آن از دیگر سرفصلهایی است که از یک سو میتواند موجب پیشرفت و سرافرازی ایران اسلامی شده و از سوی دیگر ناکامی توطئههای دشمنان را به دنبال داشته باشد.
ایراننژاد همچنین گفت: یقینا با اعتماد به نفس و ایمان به امدادهای الهی همچون ۸ سال دفاع مقدس و با بکارگیری مدیریت جهادی مورد تأکید مقام معظم رهبری میتوانیم با تکیه بر شرکتهای دانشبنیان و نخبگان و صنعتگران و حمایت از تولیدکنندگان و کارگران زحمتکش گامهای مثبتی را برای دست یابی به قلههای پیشرفت و سربلندی برداریم.
البرز جوان ترین و مستعدترین استان از نظر صنعتی
ایران نژاد با اشاره به اینکه البرز جوان ترین و در عین حال مستعدترین استان از نظر صنعتی و اقتصادی است اظهار داشت: در این میان به یاد داشته باشیم که البرز همان دیاری که از آن به عنوان ایران کوچک تعبیر میشود، جوانترین و در عین حال یکی از مستعدترین استانها از نظر صنعت، معدن، کشاورزی و حتی نیروی انسانی در کشور است. در حال حاضر ۱۱ شهرک و منطقه مهم صنعتی در البرز فعال است.
وی با اشاره به فعالیت شهرکهای صنعتی در استان بیان داشت: به عنوان نمونه یکی از ظرفیتهای خوب استان بهرهمندی از ۱۱ شهرک و منطقه مهم صنعتی است و این قابلیت که تعداد شهرکهای صنعتی در استان افزایش یابد نیز وجود دارد.
ایراننژاد با اشاره به اهمیت استفاده از ظرفیت های صنعتی اظهار داشت: یکی از مهمترین اولویتهای مدیریت البرز به ویژه سازمان صنعت و معدن، که باید در رأس قرار بگیرد استفاده از این ظرفیتها برای دستیابی به توسعه اقتصادی پایدار است. برای توسعه اقتصادی ضروری است واحدهای تولیدی و صنعتی و تولیدکنندگان مورد حمایت قرار گیرند و در گام نخست با شناسایی نیازهای تولیدکنندگان استان، به دنبال اجرای راهکارهایی باشیم که حمایت لازم از صنایع فعال در البرز انجام شود. وی در این باره ادامه داد: همچنین در البرز این ظرفیت و توانمندی وجود دارد تا با افزایش شهرکها و ناحیههای صنعتی، شرایط توسعه فعالیتهای واحدهای صنعتی و تولیدی بیش از گذشته فراهم شود.
ضرورت افزایش حمایت از فعالیت بخش خصوصی در صنعت
ایراننژاد گفت: یکی از راهکارهای حمایت از تولیدکنندگان، ارائه تسهیلات با هدف تأمین منابع مالی صنایع بوده و در این زمینه بخش اصلی کار بر عهده موسسات مالی و بانکها است. بهطور قطع باید بین صنایع و بانکهای کشور رابطهای معقول و قانونمند حاکم بوده و تحت هیچ شرایطی نباید این رابطه قطع شود. قطع رابطه صنعتگران و تولیدکنندگان با سیستم بانکی کشور حتی اگر مدیران این واحدها به بانکها بدهکار باشند، راهکار صحیحی به نظر نمیرسد.
وی افزود: این قطع ارتباط موجب میشود که مدیران واحدهای صنعتی برای تأمین منابع مالی خود به راههای دیگر از جمله دریافت وام با بهرههای بالا روی بیاورند که این امر هزینههای آنها را افزایش داده و موجب ورشکستگی کارگاهها و تولیدیهای صنعتی کشور میشود. ایران نژاد درباره سرمایهگذاران بخش خصوصی اظهار داشت: سرمایهگذاران بخش خصوصی به علت گرفتار شدن در بروکراسی، حتی در نیمه راه سرمایهگذاری کار را رها میکنند. وجود فرودگاه بینالمللی پیام و منطقه ویژه اقتصادی و نیز واحدهای صنعتی بزرگ و معتبر بینالمللی و ملی در البرز، موقعیت ترانزیتی راهها و اینکه این استان در مسیر عبور بیش از ۱۰ استان کشور قرار گرفته، گوشهای از ویژگی ها و ظرفیت های سی و یکمین استان کشور یعنی البرز به شمار میرود.
البرز و ده ها ظرفیت قابل ارتقا
وی درباره ظرفیت های مختلف این استان که باعث پیشرفت البرز خواهد شد نیز گفت: از سوی دیگر استقرار دهها مرکز علمی و تحقیقاتی، دارا بودن زمین های حاصلخیز، آب و هوای مناسب، کشت انواع محصولات زراعی و باغی، چندین شهرک صنعتی، وجود معادن مختلف و متعدد، ظرفیتهای مطلوب برای گسترش گردشگری، نزدیکی به پایتخت و. . . از دیگر امکانات و تواناییهای البرز است. بنابراین با تبیین و کنار هم قرار دادن رهنمودهای مقام معظم رهبری در زمینه اقتصاد و فرهنگ و در نظر گرفتن ویژگی های استان باید همگان بخصوص مدیران و مسئولان دست به دست هم داده تا با عزم ملی و مدیریت جهادی این استان را به جایگاه واقعی خود برسانیم. وی تصریح کرد: واقعیت این است که البرز از نقطه نظر اقتصادی و فرهنگی قابل توجه است، چرا که این استان در نوع خود قطب اقتصادی و کشاورزی کشور محسوب میشود و به عنوان مهاجرپذیر بودن با جمعیت ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار نفری و ۱۲۰ هزار نفر دانشجو دارای جنبههای مختلف فرهنگی است.
آمارها چه می گویند
ایران نژاد در بخش پایانی سخنان خود نگاهی آماری به داشته های این استان کرد و گفت: در پایان به صورت فهرست وار به برخی ویژگیها و آمارهای موجود در استان اشاره میکنم و امیدوارم برای خوانندگان مفید فایده باشد.
وضع صنعت البرز از نظر تعداد واحدهای فعال صنعتی:
در مجموع ۳هزار و ۹۵ واحد فعال صنعتی
کرج یک هزارو ۲۹۴ واحد فعال(۴۲ درصد سهم استان)
اشتهارد ۹۳۳ واحد (۳۰درصد سهم استان)
ساوجبلاغ ۶۲۴ واحد(۲۰ درصد سهم استان)
نظر آباد ۲۲۹ واحد(۳/۷ درصد سهم استان)
طالقان ۱۵ واحد(۴ درصد سهم استان)
فرصتها:
۱-مزیت و استعداد استان البرز در جهت توسعه صنعتی
۲-نزدیکی به پایتخت
۳-وجود فناوریهای نوین از حیث دارویی
۴-دسترسی به راههای مواصلاتی ترانزیت کالا
۵-وجود صنایع غذایی و بستهبندی با توان و رتبه بالا در کشور
۶-نیروی تخصصی و فعال در استان
۷-نزدیکی و دسترسی به قطب اقتصادی و صادراتی کشور از طریق منطقه ویژه اقتصادی فرودگاه پیام
۸-وجود بزرگترین شرکت صنعتی خاورمیانه در استان
۹-وجود مراکز آموزش عالی متعدد و مراکز فنی و حرفهای در استان(۲۲ مرکز ملی و بین المللی آموزشی و پژوهشی)
۱۰-وجود سایت نمایشگاه بینالمللی در استان که البته همه این موضوعات را میتوان در فرآیند ارزیابی قرار داد و راهکارهای مطلوبی استخراج کرد.
مشکلات و چالش ها
۱-محدودیت منابع ریالی و ارزی بانکهای استان که با چنین ظرفیت صنعتی و جمعیتی همخوانی ندارد.
۲-نوسان و افزایش قیمت مواد اولیه تولیدات(نوسانات ارز)
۳-افزایش بهای تمام شده محصولات به دلیل افزایش هزینههای تولید مثل (برق، مالیات و …)
۴-برگشت رقم ناچیز مالیات وصولی به استان
۵-نزدیکی مراکز صنعتی و شهرکها به بافت اصلی شهرها و وجود مشکلات زیست محیطی
۶-کمبود مراکز توانمند توزیع و مصرف در استان
۷- وصول نشدن مطالبات معوقه واحدهای تولیدی از شرکتهای مادر
۸- مشکلات تأمین مواد اولیه به دلیل ضعف بنیه مالی
در نهایت در حوزه اقتصاد در شاخصهای صنعت، کشاورزی، صنایع کوچک تولیدی، مجامع امور صنفی(اتحادیه ها) و هر آنچه که استان ما در زمینه توسعه حرکت کند.
بهترین راهکار اساسی برای اعتلای کلام ولایت حرکت سریعترستاد تسهیلات استان به ریاست استاندار محترم است که بتواند باهماهنگی دستگاههای مرتبط وصاحبان صنایع نسبت به خواستههای بحق این صاحبان در راستای رفع مشکلات مشروحه بالا که کاملا بهصورت شفاف توضیح داده شد بپردازند.
انشاالله باگامهای مدیریت جهادی شاهد بروز رویدادهای مهم صنعتی در البرز باشیم.
«ما میتوانیم»
