فرمايشات مقام معظم رهبري همواره روشني بخش مسير راه آينده براي دست يابي به پيشرفت و موفقيت كشور بوده است و نامگذاري امسال به عنوان اقتصاد و فرهنگ با عزم ملي و مديريت جهادي و تأكيد ايشان براينكه تحول اقتصادي بدون فرهنگ نه ميسر است و نه مفيد، همه و همه حاكي از حساسيت اقتصاد از ديدگاه مقام معظم رهبري است.
مهندس مهدی ايراننژاد، کارشناس اقتصاد با بیان این مطلب اظهار داشت: بيترديد توجه به اين حساسيتها و رسيدن به اهداف مهم و بزرگ به اجماع نظر و همدلي مخلصانه نياز دارد و با تأسي به كلام اساسي و وحدتآفرين حضرت امام (ره) كه با واژه زيباي
«ما ميتوانيم» ما را به خودباوري رساند بايد با عنوان سربازان ولايت و پرهيز از هرگونه تندروي و اعمال سليقههاي سياسي در راستای اجراي فرمايشات ارزشمند مقام معظم رهبري تلاش كنيم.
ايراننژاد با اشاره به تکریم کار و کارگر از سوی مقام معظم رهبری گفت: اعتقاد عميق رهبر فرزانه انقلاب اسلامي نسبت به ضرورت تكريم كار و كارگر كه زمينه ساز فرهنگ عمومي جامعه نسبت به اين قشر عظيم شده و در نهايت توسعه اقتصادي را به همراه دارد خود ميتواند الگويي بيبديل براي توام ساختن اقتصاد و فرهنگ تلقي شود.
وی ادامه داد: اينكه تحقق شعار اقتصاد و فرهنگ زمينه ساز رشد و تعالي جامعه ميشود و در چنين جامعه رشد يافتهاي ديگر هيچ كس جرأت جسارت به اين ملت را نخواهد داشت، از ديگر فرازهاي فرمايشات مقام معظم رهبري است و ما شاهد ظهور آثار اين خودباوري در بخشهاي مختلف جامعه هستيم. مقام معظم رهبري همچنين موضوع اقتصاد مقاومتي را مطرح كردهاند كه توجه و اهتمام هر چه بيشتر به اجراي آن از ديگر سرفصلهايي است كه از يك سو ميتواند موجب پيشرفت و سرافرازي ايران اسلامي شده و از سوي ديگر ناكامي توطئههاي دشمنان را به دنبال داشته باشد.
ایراننژاد همچنین گفت: يقينا با اعتماد به نفس و ايمان به امدادهاي الهي همچون 8 سال دفاع مقدس و با بكارگيري مديريت جهادي مورد تأكيد مقام معظم رهبري ميتوانيم با تكيه بر شركتهاي دانشبنيان و نخبگان و صنعتگران و حمايت از توليدكنندگان و كارگران زحمتكش گامهاي مثبتي را براي دست يابي به قلههاي پيشرفت و سربلندي برداريم.
البرز جوان ترین و مستعدترین استان از نظر صنعتی
ایران نژاد با اشاره به اینکه البرز جوان ترین و در عین حال مستعدترین استان از نظر صنعتی و اقتصادی است اظهار داشت: در اين ميان به ياد داشته باشيم كه البرز همان دياري كه از آن به عنوان ايران كوچك تعبير ميشود، جوانترين و در عين حال يكي از مستعدترين استانها از نظر صنعت، معدن، كشاورزي و حتي نيروي انساني در كشور است. در حال حاضر 11 شهرك و منطقه مهم صنعتي در البرز فعال است.
وی با اشاره به فعالیت شهرکهای صنعتی در استان بیان داشت: به عنوان نمونه يكي از ظرفيتهاي خوب استان بهرهمندي از 11 شهرك و منطقه مهم صنعتي است و اين قابليت كه تعداد شهركهاي صنعتي در استان افزايش يابد نيز وجود دارد.
ایراننژاد با اشاره به اهمیت استفاده از ظرفیت های صنعتی اظهار داشت: يكي از مهمترين اولويتهاي مديريت البرز به ويژه سازمان صنعت و معدن، كه بايد در رأس قرار بگيرد استفاده از اين ظرفيتها براي دستيابي به توسعه اقتصادي پايدار است. براي توسعه اقتصادي ضروري است واحدهاي توليدي و صنعتي و توليدكنندگان مورد حمايت قرار گيرند و در گام نخست با شناسايي نيازهای توليدكنندگان استان، به دنبال اجراي راهكارهايي باشيم كه حمايت لازم از صنايع فعال در البرز انجام شود. وی در این باره ادامه داد: همچنين در البرز اين ظرفيت و توانمندي وجود دارد تا با افزايش شهركها و ناحيههاي صنعتي، شرايط توسعه فعاليتهاي واحدهاي صنعتي و توليدي بيش از گذشته فراهم شود.
ضرورت افزايش حمايت از فعاليت بخش خصوصي در صنعت
ایراننژاد گفت: يكي از راهكارهاي حمايت از توليدكنندگان، ارائه تسهيلات با هدف تأمين منابع مالي صنايع بوده و در اين زمينه بخش اصلي كار بر عهده موسسات مالي و بانكها است. بهطور قطع بايد بين صنايع و بانكهاي كشور رابطهاي معقول و قانونمند حاكم بوده و تحت هيچ شرايطي نبايد اين رابطه قطع شود. قطع رابطه صنعتگران و توليدكنندگان با سيستم بانكي كشور حتي اگر مديران اين واحدها به بانكها بدهكار باشند، راهكار صحيحي به نظر نميرسد.
وی افزود: اين قطع ارتباط موجب ميشود كه مديران واحدهاي صنعتي براي تأمين منابع مالي خود به راههاي ديگر از جمله دريافت وام با بهرههاي بالا روي بياورند كه اين امر هزينههاي آنها را افزايش داده و موجب ورشكستگي كارگاهها و توليديهاي صنعتي كشور ميشود. ایران نژاد درباره سرمایهگذاران بخش خصوصی اظهار داشت: سرمايهگذاران بخش خصوصي به علت گرفتار شدن در بروکراسی، حتي در نيمه راه سرمايهگذاري كار را رها ميكنند. وجود فرودگاه بينالمللي پيام و منطقه ويژه اقتصادي و نيز واحدهاي صنعتي بزرگ و معتبر بينالمللي و ملي در البرز، موقعيت ترانزيتي راهها و اينكه اين استان در مسير عبور بيش از 10 استان كشور قرار گرفته، گوشهاي از ويژگي ها و ظرفيت هاي سي و يكمين استان كشور يعني البرز به شمار ميرود.
البرز و ده ها ظرفیت قابل ارتقا
وی درباره ظرفیت های مختلف این استان که باعث پیشرفت البرز خواهد شد نیز گفت: از سوي ديگر استقرار دهها مركز علمي و تحقيقاتي، دارا بودن زمين هاي حاصلخيز، آب و هواي مناسب، كشت انواع محصولات زراعي و باغي، چندين شهرك صنعتي، وجود معادن مختلف و متعدد، ظرفيتهاي مطلوب براي گسترش گردشگري، نزديكي به پايتخت و. . . از ديگر امكانات و تواناييهاي البرز است. بنابراين با تبيين و كنار هم قرار دادن رهنمودهاي مقام معظم رهبري در زمينه اقتصاد و فرهنگ و در نظر گرفتن ويژگي هاي استان بايد همگان بخصوص مديران و مسئولان دست به دست هم داده تا با عزم ملي و مديريت جهادي اين استان را به جايگاه واقعي خود برسانيم. وی تصریح کرد: واقعيت اين است كه البرز از نقطه نظر اقتصادي و فرهنگي قابل توجه است، چرا كه اين استان در نوع خود قطب اقتصادي و كشاورزي كشور محسوب ميشود و به عنوان مهاجرپذير بودن با جمعيت 2 ميليون و 500 هزار نفري و 120 هزار نفر دانشجو داراي جنبههاي مختلف فرهنگي است.
آمارها چه می گویند
ایران نژاد در بخش پایانی سخنان خود نگاهی آماری به داشته های این استان کرد و گفت: در پايان به صورت فهرست وار به برخي ويژگيها و آمارهاي موجود در استان اشاره ميكنم و اميدوارم براي خوانندگان مفيد فايده باشد.
وضع صنعت البرز از نظر تعداد واحدهاي فعال صنعتي:
در مجموع 3هزار و 95 واحد فعال صنعتي
كرج یک هزارو 294 واحد فعال(42 درصد سهم استان)
اشتهارد 933 واحد (30درصد سهم استان)
ساوجبلاغ 624 واحد(20 درصد سهم استان)
نظر آباد 229 واحد(3/7 درصد سهم استان)
طالقان 15 واحد(4 درصد سهم استان)
فرصتها:
1-مزيت و استعداد استان البرز در جهت توسعه صنعتي
2-نزديكي به پايتخت
3-وجود فناوريهاي نوين از حيث دارويي
4-دسترسي به راههاي مواصلاتي ترانزيت كالا
5-وجود صنايع غذايي و بستهبندي با توان و رتبه بالا در كشور
6-نيروي تخصصي و فعال در استان
7-نزديكي و دسترسي به قطب اقتصادي و صادراتي كشور از طريق منطقه ويژه اقتصادي فرودگاه پيام
8-وجود بزرگترين شركت صنعتي خاورميانه در استان
9-وجود مراكز آموزش عالي متعدد و مراكز فني و حرفهاي در استان(22 مركز ملي و بين المللي آموزشي و پژوهشي)
10-وجود سايت نمايشگاه بينالمللي در استان كه البته همه اين موضوعات را ميتوان در فرآيند ارزيابي قرار داد و راهكارهاي مطلوبي استخراج کرد.
مشكلات و چالش ها
1-محدوديت منابع ريالي و ارزي بانكهاي استان كه با چنين ظرفیت صنعتي و جمعيتي همخواني ندارد.
2-نوسان و افزايش قيمت مواد اوليه توليدات(نوسانات ارز)
3-افزايش بهای تمام شده محصولات به دليل افزايش هزينههاي توليد مثل (برق، ماليات و …)
4-برگشت رقم ناچيز ماليات وصولي به استان
5-نزديكي مراكز صنعتي و شهركها به بافت اصلي شهرها و وجود مشكلات زيست محيطي
6-كمبود مراكز توانمند توزيع و مصرف در استان
7- وصول نشدن مطالبات معوقه واحدهاي توليدي از شركتهاي مادر
8- مشكلات تأمين مواد اوليه به دليل ضعف بنيه مالي
در نهايت در حوزه اقتصاد در شاخصهاي صنعت، كشاورزي، صنايع كوچك توليدي، مجامع امور صنفي(اتحاديه ها) و هر آنچه كه استان ما در زمینه توسعه حركت کند.
بهترين راهكار اساسي براي اعتلاي كلام ولايت حركت سريعترستاد تسهيلات استان به رياست استاندار محترم است كه بتواند باهماهنگي دستگاههاي مرتبط وصاحبان صنايع نسبت به خواستههاي بحق اين صاحبان در راستای رفع مشكلات مشروحه بالا كه كاملا بهصورت شفاف توضيح داده شد بپردازند.
انشاالله باگامهاي مديريت جهادي شاهد بروز رويدادهاي مهم صنعتي در البرز باشيم.
«ما ميتوانيم»
