استان البرز به دلیل برخورداری از شرایط اقلیمی ممتاز، خاک حاصلخیز، کیفیت مناسب و مطلوب آبهای سطحی و زیرزمینی، وجود شرایط کشت دوم و سوم، وجود نهالستان برای عرضه به کل کشور بویژه امکان تصفیه و بازیافت فاضلاب در بخش کشاورزی، دارای موقعیتی استثنائی است و یکی از استانهای مهم کشور در بخش تولید محصولات کشاورزی محسوب میشود.
سید کاظم میرجلیلی، عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی البرز و نائب رئیس اتحادیه میوه و تره بار این استان که با اخذ موافقت اصولی از اتاق بازرگانی ایران نزدیک به ۲ سال در استان در بخش میوه و تره بار فعال است، افزود: اکنون ۸۰ درصد سبزی و صیفی و ۶۰ درصد میوه کشور از این استان صادر میشود.
وی یادآور شد: گندم، جو، گیلاس، زردآلو، هلو، آلو، سیب، آلبالو و ترهبار از مهمترین محصولات صادراتی استان در بخش کشاورزی است.
میرجلیلی اظهار داشت: بر خلاف تصور بسیاری از مردم، آب در بخش کشاورزی برعکس بخش صنعت از بین نمیرود و باید مراقب هدر رفتن آن بود، چراکه آبی که در زمینهای کشاورزی و باغات مصرف میشود دوباره به لایههای خاک نفوذ میکند یا تبخیر میشود و به صورت باران به زمین برمیگردد، در حالی که در بخش صنعت، آب مصرفی تغییر رنگ و بو و ماهیت داده و در بسیاری موارد دیگر قابل استفاده نیست.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر بخشی از آب بخش کشاورزی در فرایند هدایت آن به مزارع به هدر میرود، بنابراین باید با استفاده از ابراز و ماشینآلات به روز و بکارگیری تأسیسات و روشهای مناسب، آب را بهصورت علمی به مزارع هدایت کرد.
میرجلیلی با اشاره به ظرفیتهای بسیار بالای استان البرز در بخش کشاورزی گفت: متأسفانه از این ظرفیتها به خوبی استفاده نمیشود.
نائب رئیس اتحادیه میوه و تره بار البرز اظهار داشت: برای رفع مشکلات این بخش باید تمام مسائل به صورت تفکیک شده و کارشناسی در کمیته تخصصی بررسی شود.
وی تأکید کرد: تخصیص اعتبار به طرحهای مصوب کشاورزی یکی از مهمترین مسائلی است که باید به آن توجه ویژه و اساسی شود.
میرجلیلی، فعالیت چاههای غیرمجاز، ذخیرهسازی منابع آب و بهینهسازی مصرف آب، حفاظت از منابع آبی استان و همچنین جلوگیری از آلودگی آب آشامیدنی را از دیگر مباحثی دانست که باید در این کمیته مورد بررسی و کارشناسی قرار گیرد.
وی گفت: یکی از مهمترین اقدام های دولت در حمایت از کشاورزان، ممانعت از واردات اقلامی است که در کشور تولید میشود.
میرجلیلی، افزایش توان اقتصادی کشاورزان و سودآور بودن تولیدات کشاورزی را نقطه عطفی در رفع مشکلات و نارساییهای این بخش عنوان کرد و افزود: کشاورزان در صورت عرضه مناسب تولیدات خود و رفع نیازهای اقتصادی و نیز مقرون به صرفه بودن تولیدات کشاورزی، بهطور قطع از فروش زمینهایی که منابع درآمدی آنان محسوب میشود، خودداری خواهند کرد.
وی گفت: با تقویت بنیه اقتصادی کشاورزان، زمین های کشاورزی به صورت بهینه تری حفظ خواهد شد و پدیده ناگوار تغییر کاربری این زمین ها
نیز از بین خواهد رفت.
