زهره نصرتیفر/
رئیس پلیس راه البرز با حضور در دفتر سرپرستی ایران ترافیک جادهها و بزرگراههای کرج را از جنبه های گوناگون بررسی و در این زمینه تأکید کرد نظارت بر قوانین ترافیکی بدون حضور پلیس بازدارندهتر است.
سرهنگ رضا اکبری، با تأکید بر اینکه صرف جریمه رانندگان متخلف چندان کارساز نیست، گفت: زمانی اعمال قانون مؤثر است که مردم و بخصوص رانندگان احساس کنند بدون حضور پلیس هم زیر نظر هستند و دیده میشوند، پس باید مراقب اعمال خود باشند.
وی افزود: هرچقدر بتوانیم از چهره به چهره شدن پلیس با متخلف بکاهیم، موفقتر خواهیم بود، بنابراین باید بخش نظارتی را با استفاده از وسایلی نظیر سامانههای نرمافزاری و دوربینهای ثبت تخلف تقویت کنیم، چه بسا قدرت بازدارندگی دوربینها بیش از حضور پلیس باشد؛ همانگونه که پلیس غیرمحسوس در جلوگیری از تخلف در جادهها و آزادراهها مؤثرتر عمل میکند.
وی تأکید کرد: اعمال قانون باید متناسب و دارای قدرت بازدارندگی باشد و لازم است پلیس از تمام ابزارهای قانونی استفاده کند. اکنون ما امکانات و سیستمهایی در اختیار داریم که قادریم در مدت زمان کوتاهی با استعلام، به راحتی راننده متخلف را با ۳۰ نمره منفی شناسایی و قانون را در مورد او اعمال کنیم.
اعتقاد ما این است که میان تخلف و تصادف یک رابطه مستقیم وجود دارد، هرجا پلیس موفق به جلوگیری از تخلف شود، در واقع جلوی تصادف را گرفته است. رئیس پلیس راه البرز تأکید کرد: نکته قابل توجه اینکه البرز تنها استان کشور است که آزادراه از مرکز آن یعنی کلانشهر کرج میگذرد و شهر را به ۲ قسمت تقسیم کرده است و عابران غافل از ممنوعیت تردد از آزادراه، مبادرت به عبور از آن میکنند، حتی اگر آگاهی داشته باشند پل عابر و تابلو ممنوعیت به اندازه کافی در این آزادراه وجود ندارد.
اکبری گفت: بنابراین طبیعی است که آمار تصادفات عابران بالا باشد، درحالی که با محصور کردن آزاد راه تهران، کرج، قزوین و نصب پل عابر به اندازه کافی در این آزاد راه، میتوان تا حد قابل توجهی از حوادث جلوگیری کرد. وی با اشاره به اینکه به عنوان مسئول باید برای کارهای مهم و حساس اقدام کنیم و این مهم را در اولویت برنامههای شورای ترافیک و تأمین استان قرار دهیم، افزود: این در حالی است که از ۸۳ نقطه حادثهخیز شناسایی شده در سال ۹۰، تنها۱۱ مورد آن انجام شد که این مشکل بیشتر به کمبود بودجه راه و شهرسازی استان مربوط بوده است، با این حال با نصب تابلوهای هشداردهنده و با آشکارسازی خطر، توانستیم تا حدود زیادی جلوی این حوادث را بگیریم.
پیشنهاداتی برای کاهش ترافیک
رئیس پلیس راه البرز برای توضیح و تشریح ترافیک سنگین اتوبان کرج، تهران و بالعکس بخصوص در ساعتهای اوج تردد خودروها، محدوده پل کلاک را به قیف تشبیه کرد و گفت: ما ۴ راه اصلی و شریانی برای اتصال تهران به کرج شامل جاده قدیم، مخصوص، همت و آزادراه تهران-کرج داریم که همه آنها در محدوده پل کلاک قطع و سرریز اتوبان میشوند، بنابراین طبیعی است که این حجم از تردد در این نقطه دچار پسزدگی و ترافیک سنگین شود.
وی ادامه داد: البته طرح تعریض در بخشهایی از بزرگراه تهران- کرج انجام شد اما با توجه به اینکه هنوز تکمیل نشده، ترافیک طولی را به عرضی تبدیل کردهایم، بنابراین طرحهایی پیشنهاد شد که از حریم چپ و از لاین جنوبی به شمالی اضافه و تردد از جاده مخصوص را به جنوب و قسمت چوب بری به سمت پایینتر جاده هدایت کنیم. اکبری افزود: راهحل دوم طرح ۲ طبقه کردن بزرگراه از محدوده کلاک تا پل حصارک است تا خودروهایی که قرار نیست وارد کرج شوند بتوانند از روی پل عبور کرده و از ترافیک اتوبان هم کاسته شود و راهحل سوم نیز ایجاد کمربندی است که اجرای همه این روشها به اراده و عزم جدی و ملی نیاز دارد، ضمن اینکه آمارها نشان میدهد ۶۰درصد تردد خودروها در آزادراه تهران-کرج جذب کرج میشوند بنابراین باید این مسیر را تعریض یا از طریق باند کندرو دسترسی ایجاد کنیم.
جاده کرج ـ چالوس پرترددترین جاده کشور
وی با بیان اینکه وجود جاده کرج-چالوس به عنوان پرترددترین جاده کشور از دیگر ویژگیهای منحصربهفرد راههای استان است، اظهار داشت: هرچند این جاده نزدیکترین و تنها محور ارتباطی با شهرهای نوشهر، چالوس و رامسر است، اما ترافیک سنگین این جاده فقط به مسافران این شهرها مربوط نمیشود. رئیس پلیس راه البرز افزود: همچنین آمار علاقهمندان به ورزش اسکی که برای حضور در پیست بینالمللی دیزین در این مسیر رفت و آمد میکنند و از آن مهمتر وجود تالارها و باغهای فراوان و هجوم خیل عظیمی از مردم که حاشیه رودخانه را برای استراحت و تفریح انتخاب میکنند را باید به ترافیک این جاده افزود.
سرهنگ اکبری با یادآوری اینکه در هر دقیقه ۲۶ خودرو میتواند با همکاری و کمک پلیس از این جاده پرتردد عبور کند، گفت: علاوه بر صاحبان ویلاها و استفادهکنندگان از رستورانهای این جاده، حاشیه رودخانه همیشه پر از مسافر است که در روزهای تعطیل همگی میخواهند همزمان با تاریکی هوا در یک ساعت مشخص بازگردند، بنابراین حرکت بسیار کند خودروها و ایجاد گره سنگین ترافیکی در چنین مواقعی در این جاده پر پیچ و خم، چندان غیرطبیعی نیست و رانندگان و مسافران به ناچار باید این معطلی را تحمل کنند. وی یادآور شد: از سال ۷۲ جاده چالوس در روزهای تعطیل یکطرفه میشود و واقعیت این است که هرچه تلاش کردهایم تاکنون به راهکاری نرسیدهایم و متأسفانه این وضع به معضلی برای ساکنان اطراف این جاده تبدیل شده است و ما ناگزیریم کماکان این جاده را در مواقع خاص مسدود کنیم.
اکبری با اشاره به آغاز فصل سرما و احتمال بارش برف و باران گفت: ما پیش از آغاز طرح زمستانی که اکنون در جادههای استان در حال اجراست، جلسهای با هلال احمر، اورژانس، یگان ویژه انتظامی کرج، راهور کرج، پلیس راه، هواشناسی و سازمان پایانهها با هدف همدلی و همکاری هرچه بیشتر برگزار کردیم. وی افزود: از یک ماه و نیم پیش جمعآوری و ایجاد سوله نمک در ارتفاعات، تیغزنی شانههای خاکی، استقرار اکیپهای راهسازی، جانمایی پایگاههای اورژانس و هلال احمر صورت گرفته است و ۱۴ واحد یک هفتهای در جاده چالوس، ۳۰ نیروی متخصص در پلیس راه کندوان اضافه کردهایم و به نظر نمیرسد در طول فصل سرما مشکل چندانی در راههای استان ایجاد شود. رئیس پلیس راه البرز با تأکید بر اینکه یک طرف قضیه پلیس است و طرف مهمتر مردم هستند که باید اطلاعرسانی قوی داشته باشیم، توصیه کرد: در فصل بارندگی، سهلانگاری در رانندگی آن هم در پیچهای جاده چالوس در صورت رعایت نکردن بسیار خطرناک است. بنابراین رانندگان باید ضمن همراه داشتن زنجیر چرخ و یادگرفتن بستن آن قبل از سفر، از سالم بودن سیستم بخاری و شیشهشوها اطمینان حاصل کنند و غذا، لباس گرم و سوخت کافی همراه داشته باشند. سرهنگ اکبری با اشاره به کاهش ۲۵ درصدی تلفات جادهای در این استان در ۸ ماه امسال و کسب رتبه دوم کشوری در این زمینه به رغم پرتردد بودن جادههای البرز، گفت: میانگین تردد در ۸ ماه اول در راههای مواصلاتی این استان ۲۴۷ میلیون و ۴۰۷ هزار و ۶۴۶ دستگاه خودرو بود که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۷/۳ درصد کاهش نشان میدهد.
دلایل کاهش تصادفات در راههای البرز
وی با یادآوری اینکه فرهنگسازی و تشدید نظارت پلیس از عوامل اصلی کاهش تصادفات در راههای استان بوده است، افزود: باید فضا را برای متخلفان رانندگی ناامن کنیم تا بتوان یک ترافیک ایمن و روان ایجاد کرد؛ به همین منظور محور کرج ـ چالوس به دوربینهای ثبت تخلف مجهز شده و رانندگان متخلف مطمئن باشند که توسط پلیس متوقف و اعمال قانون خواهند شد. رئیس پلیس راه البرز با ابراز تأسف از اینکه برخی رانندگان تصور میکنند خطر فقط برای دیگران است، گفت: در روزهای نزدیک به تعطیلات بیشترین حوادث رانندگی را در استان داریم و بیشترین حوادث منجر به مرگ، شبها رخ میدهد که علت اصلی آن نیز محدودیت دید رانندگان است.
سرهنگ اکبری، پلیس راه البرز را پیشرو در فرهنگ ترافیک جادهای معرفی کرد و اظهار داشت: آمار تصادفهای رانندگی منجر به مرگ، در سال گذشته ۳۶/۱ درصد بود که با مدیریت صحیح به ۷/۱ درصد در سال جاری کاهش یافته است.
وی تأکید کرد: رسانهها در آگاهیرسانی، پیشگیری و در نهایت کاهش تخلفات و تصادفهای رانندگی نقش بیبدیل و انکارناپذیری دارند و براین باوریم که نظارت و کنترل پلیس حداکثر میتواند ۵۰ درصد مؤثر باشد، اما اطلاعرسانی، آموزش و فرهنگسازی در رانندگی و ترافیک تأثیر بیشتر و ماندگارتری دارد، بنابراین همه نهادها و سازمانها و بخصوص رسانهها باید در این زمینه بیش از پیش فعال شوند. این مسئول ادامه داد: تجزیه و تحلیل تصادفات رانندگی و شناسایی علت و عوامل وقوع آن و نیز ارائه و اجرای راهکارهای مناسب، یکی از برنامهها و اولویتهای پلیس راه استان است.
سرهنگ اکبری، تقویت سیستم IT و ضرورت نصب دوربینهای بیشتر در جادهها و راههای البرز را مورد تأکید قرار داد و گفت: به رغم برخی کمبودها و کاستیها پلیس راه استان در کنار بحث بسیار با اهمیت آموزش و فرهنگسازی، برخورد قاطع با متخلفان را در دستور کار خود قرار داده است. رئیس پلیس راه البرز با تأکید بر اینکه اجرای قانون و قانونمندی توسط پلیس و رانندگان، مبنای اصلی برنامههای ترافیکی این استان بوده است، آمارهایی به شرح زیر ارائه کرد: پخش فیلم، اسلاید و برگزاری دوره بازآموزی مقررات راهنمایی و رانندگی برای ۱۱ هزار و ۲۰۰ راننده متقاضی و آموزش حدود ۴هزار دانشآموز در مدارس استان البرز، برنامه ثابت روزانه در رادیو البرز و نصب ۹ بیلبورد با موضوع فرهنگ ترافیک در جادههای استان. افزایش ۳ برابری تیمهای گشت و کمک گرفتن از تیم عملیات ویژه و اعضای ستاد قرارگاه برای مهار تصادفهای رانندگی در جادههای استان.
در تخلفات رانندگی ۴۳۵ هزار و ۲۱۳ راننده متخلف در سال جاری در استان البرز توسط مأموران پلیس اعمال قانون شدند که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۲۸ درصد رشد برخورد با تخلفات را نشان میدهد. در بخش مسافربری سال گذشته ۳۰۴ خودرو و امسال یک هزار و ۴۸۷ خودرو توقیف شد که ۳۸۹ درصد افزایش داشته است و در بخش باربری نیز یک هزار ۴۹ دستگاه کامیون و تریلر به یک هزار و ۹۰۰ دستگاه افزایش یافته که حاکی از ۸۱درصد افزایش است.
سرهنگ اکبری در پایان با یادآوری اینکه اکنون یک هزار و ۳۲۰ کیلومتر راه اصلی، آزاد راه، راه فرعی و روستایی زیر پوشش پلیس راه استان البرز است، از سرپرستی روزنامه ایران در البرز به دلیل فرصت ایجاد شده برای این گفتوگو سپاسگزاری کرد. سرپرست روزنامه ایران در البرز نیز این آمارها و نمودارهای مثبت را نشاندهنده تلاش بیوقفه پلیس در جادههای استان دانست و به عنوان عضوی از خانواده بزرگ رسانهها از رئیس پلیس راه البرز و همکارانشان تشکر کرد.
سیدرضا جمشیدی با تأکید بر اینکه مردم قدرشناس البرز قدر تلاشها و زحمتهای شبانهروزی را میدانند، افزود: روزنامه ایران در البرز، همچون گذشته انعکاس این تلاشها و اطلاعرسانی به مردم شریف استان را در اولویت برنامههای خود قرار داده است.
وی گفت: با توجه به اهمیت و نقش آگاهی، آموزش و فرهنگسازی در حوزههای مختلف اجتماعی، سرپرستی و مجموعه دستاندرکاران این روزنامه، همواره آمادگی خود را برای همکاری هر بیشتر و بهتر با مسئولان و مدیران استان البرز ابراز داشته و از هیچ کوششی در این زمینه دریغ نخواهند کرد.