گروه صنعتی ایران خودرو در سالی که از سوی مقام معظم رهبری به عنوان اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی نامگذاری شده، حرکتی پرشتاب را در تولید و عرضه انواع محصولات آغاز کرده است.
این گروه در طول یک سال و اندی از عمر دولت تدبیر و امید به موفقیتهای چشمگیری دست یافته است، به طوری که عموم نمودارها از سیر صعودی شاخصها و خبرهای امیدبخش و دلگرم کننده این گروه حکایت دارد که فقط یک نمونه آن تولید ۱۵ هزار دستگاه خودرو با نشان تجاری دنا تا پایان نیمه نخست سال جاری است.
مدیرعامل گروه صنعتی ایران خودرو گفت: «دنا» به عنوان لوکس ترین محصول ایران خودرو در نیمه نخست امسال به تولید انبوه میرسد و تا پایان سال بیش از ۱۵ هزار دستگاه از این محصول به بازار عرضه خواهد شد.
مهندس هاشم یکه زارع با تأکید بر اهمیت نامگذاری امسال از سوی مقام معظم رهبری به عنوان سال اقتصاد و فرهنگ، با عزم ملی و مدیریت جهادی، افزود: صدور این محصول به بازارهای جهانی یکی از راهبردهای گروه صنعتی ایران خودرو است و براین اساس قرار است «دنا» در کارخانههای برون مرزی با هدف افزایش سودآوری تولید شود.
وی با یادآوری اینکه «دنا» با تکیه بر توان مهندسی شرکت ایران خودرو و برپایه پلتفرم ملی طراحی شده و بدون اتکا به منابع خارجی تولید میشود، ادامه داد: این خودرو دارای ویژگیهای فنی مطابق با استانداردهای ملی و بین المللی است و با موتور « ۷ EF » و جعبه دنده دستی عرضه میشود.
مهندس یکه زارع با اشاره به عرضه «دنا» با گیربکس اتوماتیک و نیز موتور EF7 توربو شارژ و XUM گفت: طراحی و ساخت قالبهای بدنه و تجهیزات خطوط تولید بدنه «دنا»توسط متخصصان توانمند ایرانی انجام شده که این مهم صرفه جویی ارزی ۱۱ میلیون دلاری را برای گروه صنعتی ایران خودرو به ارمغان آورده است.
مدیرعامل گروه خودروسازی ایران خودرو با اشاره به اینکه تمامی قطعههای «دنا»با تکیه بر توان زنجیره شرکتهای داخلی ایران خودرو تولید و براساس آخرین استانداردهای کیفی تأمین میشود، تأکید کرد: در تمامی فرایندهای طراحی، تأمین و تولید «دنا»، به کیفیت به عنوان کلیدی ترین عامل رضایت مشتری توجه ویژه ای شده است بنابراین ایران خودرو با عرضه این محصول رقبای خارجی در بخش قیمتی این خودرو را به چالش خواهد کشید.
عزم جدی پژو- سیتروئن برای سرمایهگذاری مشترک در ایران
مدیرعامل گروه صنعتی ایران خودرو و ژان کریستف کمارد، قائم مقام ارشد شرکت فرانسوی پژو سیتروئن در نشست مشترک ـ مدیران درباره آغاز دوباره همکاری این دو شرکت مذاکره کردند.
براساس گزارش در این مذاکرات، ضمن تأکید قائم مقام ارشد و عضو هیأت مدیره گروه پژو- سیتروئن بر عزم جدی این شرکت برای حضور در بازار ایران به عنوان دروازه ورود به منطقه، طرفین درباره سرمایهگذاری مشترک همه جانبه، تولید و صادرات بحث و گفت و گو کردند.
همچنین در چارچوب این مذاکرات درباره مجهز کردن محصولات ایران خودرو به موتورهای دوستدار محیط زیست تفاهم شد.
تولید موتور جدید کم مصرف با ۸۰ درصد ساخت داخل از دیگر موارد مطرح شده در این نشست مشترک است که این موتور در حال حاضر دارای استاندارد یورو۶ اروپا بوده و این سطح استاندارد تا سال ۲۰۱۹ اعتبار دارد.
بر اساس این گزارش، شرکت پژو ـ سیتروئن دومین خودروساز بزرگ اروپا به شمار میرود و شرکت پژو از مجموعههای این شرکت است.
ثبت رکوردی دیگر از گروه صنعتی ایران خودرو با تولید خودروی سواری و وانت
بر پایه این گزارش، گروه صنعتی ایران خودرو در ۱۰۰ روز نخست سال جاری، ۱۳۲ هزار و ۶۳۱ دستگاه سواری و وانت تولید کرد که این رقم از میزان تولید این خودروساز در نیمه نخست سال گذشته بیشتر است.
تعداد تولید سواری و وانت در مدت ۶ ماه نخست سال گذشته ۱۲۶ هزار و ۶۹۸ دستگاه بوده است.
بر اساس این گزارش، برنامه تولید امسال گروه صنعتی ایران خودرو ۶۰۰ هزار دستگاه است که ۳۰ هزار دستگاه آن به بازارهای خارجی صادر میشود.
تولید ایران خودرو در ۱۰۰ روز نخست سال جاری، شامل انواع محصولات خانواده پژو از جمله پژو پارس، ۴۰۵ و ۲۰۶، سمند، رانا، وانت باردو و تندر ۹۰ بوده است.
در میان انواع تولیدات، خودروی پارس با تولید ۳۱ هزار و ۴۵۱ دستگاه بیشترین سهم را در سبد تولید ایران خودرو به خود اختصاص داده است.
پس از آن ۴۰۵ با ۲۳ هزار و ۸۶۸ دستگاه، سمند با ۲۳ هزار و ۵۸۲ دستگاه، باردو با ۲۱ هزار و ۶۴ دستگاه، ۲۰۶ با ۱۹ هزار و ۹۸۵ دستگاه، رانا با ۸ هزار و۴۱۲ دستگاه، تندر با ۴ هزار و۲۳۰ دستگاه و دنا با ۳۹ دستگاه به ترتیب تیراژ تولید را به خود اختصاص داده اند.
از مجموع ۱۳۲ هزار و ۶۳۱ دستگاه تولیدات ۱۰۰ روزه امسال، ۵۰ هزار و ۱۰ دستگاه آن فقط در خرداد ماه تولید شده است.
در حال حاضر میانگین تولید روزانه ایران خودرو حدود ۲ هزار و ۲۰۰ دستگاه است و در آینده نزدیک به ۲ هزار و۵۰۰ دستگاه افزایش مییابد.
گفتنی است، آهنگ رشد تولید خودروی سواری در ایران خودرو شتاب گرفته و این امر موجب دلگرمی همه دست اندرکاران از جمله سازندگان زنجیره تأمین گروه صنعتی ایران خودرو شده است که این روند تا پایان سال جاری برای رسیدن به اهداف پیش بینی شده، ادامه دارد.
برتری شرکت ایران خودرو در کاهش مصرف انرژی
همچنین با تحقق برنامههای کاهش مصرف انرژی و توانمندی ایران خودرو در تولید و فروش برق مازاد به شبکه سراسری، شرکت مهندسی خدمات صنعتی ایران خودرو (ایسیکو) به نمایندگی از شرکت ایران خودرو، موفق به کسب لوح تقدیر از شرکت برق منطقه ای تهران شد.
بر اساس این گزارش، در همایش سالانه مدیریت مصرف برق، از شرکت ایران خودرو که در سال ۹۲ موفق به کسب درآمد ۲ میلیارد و ۱۹۹ میلیون و ۵۳۵ هزار ریالی از محل فروش برق شده بود به عنوان شرکت برتر در تأمین و فروش برق تولیدی خود به شبکه سراسری در ماههای گرم سال و ساعات پیک مصرف با اهدای لوح تقدیر، قدردانی شد.
لازم به ذکر است با ابلاغ طرح ملی ذخیره عملیاتی صنایع و راههای مختلف همکاری شرکتها در کاهش مصرف و دیماند در ماههای تیر و مرداد وهمچنین ابلاغیه مهم مدیرعامل گروه صنعتی ایران خودرو در زمینه کاهش مصرف انرژی، شرکت ایسیکو اعلام کرد: ایران خودرو علاوه بر کسب درآمد ۲ میلیارد و ۷۵۹ میلیون و ۵۷۸ هزار ریالی از محل فروش برق مازاد در طرح تعطیلات تابستانی سال ۹۲ ، امیدوار است با همکاری تمامی کارکنان، اهداف کاهش مصرف انرژی در سال ۹۳ را نیز محقق سازد.
آزمایشگاه ایران خودرو به عنوان مرجع شناخته شد
معاون طراحی و توسعه محصول و پلتفرم ایران خودرو نیز از اخذ تأییدیه ISO17025 برای مرکز آزمون ایران خودرو از سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران خبر داد.
کیانوش پورمجیب افزود: بر اساس نامه مرکز ملی تأیید صلاحیت ایران، آزمایشگاههای معاونت طراحی و توسعه محصول و پلتفرم، تأییدیه صلاحیت را از سازمان ملی استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران دریافت کرد.
وی این موفقیت را حاصل تلاش مجدانه کارکنان واحد تست و گامی بلند در راستای تحقق اهداف ایران خودرو برشمرد و گفت: ۱۶ استاندارد اجباری خودرو، ویژگیها و شیوه آزمون به این ترتیب مورد تأیید قرار گرفته است.
معاون طراحی و توسعه محصول و پلتفرم ایران خودرو افزود: از ۱۶ آزمون یاد شده، ۱۰ مورد به صورت محصول محور و بقیه به صورت آزمون محور تأیید شده است.
به گفته وی، آزمونهای سطح صدا، شناسایی کنترل ها، خبر دهندهها و نشانگرها، موقعیت پلاک عقب، جرم و ابعاد خودروهای گروه M1، پلاکهای شناسایی، تجهیزات سرعت سنج، قلابهای بکسل وسایل نقلیه موتوری، حفاظهای چرخ، برجستگیهای بیرونی کابین و برجستگیهای بیرونی خودرو، از جمله آزمونهای محصول محور است که آزمایشگاه ایران خودرو برای انجام تمامی آزمونهای مندرج در استاندارد ویژگیهای محصول، تأیید صلاحیت شده است.
معاون طراحی و توسعه محصول و پلتفرم ایران خودرو اشافه کرد: دستگاههای ضد سرقت، سیستم ترمز، نصب وسایل روشنایی و علامت دهندههای نوری، وسایل دید غیرمستقیم راننده، کمربند ایمنی و الزامات نصب روی خودرو، انتشار آلایندههای خروجی آزمون نوع چهارم و انتشار تبخیری حاصل از خودروهای مجهز به موتور احتراق جرقه ای نیز آزمون هایی هستند که آزمایشگاه ایران خودرو به صورت آزمون محور به تأیید رسیده و مرجع شناخته شده است.
تقدیر مجلس از شروع دوباره صادرات ایران خودرو به روسیه
سخنگوی کمیسیون صنعت و معدن مجلس شورای اسلامی نیز گفت: صدور دوباره محصولات ایران خودرو به روسیه نشان میدهد که صنعت خودروسازی ایران در نتیجه تحریمهای بین المللی نه تنها تضعیف نشده بلکه توانسته رشد خود را با موفقیت ادامه دهد.
روح ا… عباسپور افزود: صنعت خودرو از مؤلفههای مهم در اقتصاد کشور است، به همین دلیل هدف تحریمهای اقتصادی نظام سلطه جهانی قرار گرفت.
وی اضافه کرد: برخی شرکتهای همکار به دلیل تأثیرپذیری از فضای سیاسی بین المللی محدودیت هایی را برای خودروسازی کشور ایجاد کردند، اما نتیجه این شد که خودشان با تعدیل ۷ هزار نفر از نیروی انسانی در آستانه ورشکستگی قرار گیرند.
عباسپور افزود: صنعت خودروی ایران مشکلات ناشی از تحریم را جدی نگرفت و تقاضای بازار برای خودرو متوقف نشد و صنعت خودروسازی به رشد خود ادامه داد تا جایی که امروز دوباره صادرات به روسیه آغاز شد.
سخنگوی کمیسیون صنعت و معدن مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: روسیه هم با محدودیتهای ناشی از تحریم مواجه شد، به همین دلیل باید تعامل بیشتر و بهتری با آن کشور داشته باشیم.
وی، افزایش مبادلات تجاری را از راههای توسعه همکاریهای دوکشور دانست و بر لزوم توجه جدی به صادرات خودرو به آن کشور تأکید کرد.
عباسپور با اشاره به اعتماد جامعه نسبت به ایران خودرو گفت: با وجود بازار خوب داخلی، پایداری یک واحد تولیدی در بلندمدت منوط به صادرات است چرا که بازارداخل، محدود است.
سخنگوی کمیسیون صنعت و معدن مجلس شورای اسلامی، رشد ایران خودرو را امیدوارکننده و مسرتبخش توصیف کرد و گفت: با وجود چالشها و محدودیت ها، امروز ظرفیت تولیدی این شرکت بالاست و دولت و مجلس شورای اسلامی از آن حمایت میکنند.
وی افزود: در لایحه بودجه در صندوق توسعه ملی و طرح هدفمندی یارانه ها، جهت گیری مجلس شورای اسلامی بر حمایت از خودروسازی است، چون این بخش اهمیت بسیاری دارد و با توجه به شعار اقتصاد مقاومتی، خودروسازی از مؤلفههای مهم در درآمد غیرنفتی به شمار میرود.
سخنگوی کمیسیون صنعت و معدن مجلس شورای اسلامی، موقعیت صنعت خودروی ایران در منطقه را مطلوب توصیف کرد و اظهار داشت: استاندارد، مطالبات بازارهای صادراتی، کیفیت و تنوع محصولات، عوامل تعیین کننده در رقابت پذیری در بازارهای صادراتی به شمار میروند.
نماینده مردم بویین زهرا در مجلس شورای اسلامی، تعامل با دانشگاه و مراکز تحقیقاتی را از راههای ارتقای کیفیت محصولات دانست و گفت: رشد و توسعه اقتصاد باید بر مبنای دانایی باشد و این امر فقط از راه تعامل با مراکز تحقیقاتی ودانشگاهی امکان پذیر است.
وی، مدیرعامل ایران خودرو را به دلیل توجه به همکاری با دانشگاه و شناسایی نخبگان ستود و گفت: نتیجه این رویکرد افزایش قدرت رقابتی را موجب میشود.
