همايش تخصصي افزودنيهاي مواد غذايي و آشاميدني در اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي استان البرز با همكاري دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي – درماني البرز برگزار شد.
رئيس اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي البرز در اين همايش گفت: اتاق بازرگاني البرز در سلسله فعاليتهاي آموزشي و پژوهشي و همايشهاي علمي، مسأله غذا و دارو را نيز مورد توجه قرار داده كه اميدوارم اين روند گامي مستمر براي تحقيقات و مسائل آموزشي و علمي بيشتر در اين رشته باشد.
حسين طوسي با اشاره به اينكه مسأله تغذیه و اهميت آن بر كسي پوشيده نيست، خاطرنشان كرد: دغدغه تغذیه از زماني كه انسان زندگي در كره خاكي را آغاز كرده مورد توجه بوده و در قرن حاضر با توجه به افزايش جمعيت جهان در قارههاي مختلف اين دغدغه نه تنها ادامه دارد بلكه بيشتر هم شده است.
وي با اشاره به اينكه در برخی موارد مسأله تغذیه تبديل به بزرگترين معضل سياسي و اقتصادي جهان شده است گفت: كارشناسان اقتصادي معتقدند قرن حاضر، قرن بحران غذا در جهان بوده و نيز سونامي گرسنگي در راه است و بايد براي جلوگيري از اين قحطي انديشه و راه حلي پيدا كرد.
طوسي با اشاره به آمارهاي سازمان خواربار و كشاورزي جهاني (فائو) گفت: در جهان تا نيمه قرن حاضر، بايد افزايش 60 درصدي از محصولات غذايي را داشته باشيم كه در غير اين صورت جهان به دليل كمبود غذا دچار نزاع و هرج و مرج داخلي و بين المللي خواهد بود.
وي اظهار داشت: بر اساس گزارشهايو مستندهای كارشناسان اقتصادي 842 ميليون نفر در جهان از سوء تغذيه رنج ميبرند كه يك سوم اين جمعيت در آسيا و اقيانوسيه زندگي ميكنند.
وي با اشاره به اينكه بر اساس همين آمارها از هر 4 كودك زير 5سال يك نفر دچار سوء تغذيه است گفت: اين آمارهاي هشدار دهنده ميطلبد كه با همكاري يكديگر در راستاي برطرف كردن مشكلات در اين زمينه گام برداريم.
وي تأكيد كرد: در فرهنگ و آموزههاي ديني كل بشر مسأله تغذیه يكي از مسائل جدي است كه مورد توجه بوده و غناي ادبيات جهاني بر اين مبنا گذاشته شده است.
وي افزود: در سوره مائده آيه 114 قران كريم نيز با ظرافت خاصي به اهميت مسأله تغذیه پرداخته شده است.
طوسی تأكيد كرد: يكي از مشكلات در زمينه تأمين غذا در جهان مسأله اسراف است كه براساس آمار كارشناسان، بيش از 20ميليون تن از مواد غذايي در بسياري از كشورها بويژه كشورهاي پيشرفته اسراف و دور ريخته ميشود، در حالي كه با جلوگيري از اين اسراف بسياري از گرسنگان جهان غذا براي خوردن خواهند داشت.
وي ابراز اميدواري كرد برگزاري اين همايش نتايج ثمر بخشي در بخش صنعت غذا در كشور و استان البرز داشته باشد.
سرپرست سازمان پژوهشهاي علمي و صنعتي ايران نيز در اين همايش گفت: در فرآوري مواد غذايي بايد افزودنيهاي طبيعي را جايگزين مواد شيميايي كنيم.
مجيد جوانمردي افزود: كاهش ميزان افزودنيهاي شيميايي در مواد غذايي در ارتقاي سلامت اين مواد بسيار مؤثر است.
وي بر استفاده از فناوري نوين براي جايگزيني افزودنيهاي شيميايي تأكيد كرد و گفت: كاهش افزودنيهاي شيميايي با استفاده از فناوري، بسته بنديهاي مناسب و بهره گيري از مواد ضدميكروبي طبيعي موجب بهبود و ارتقای كيفيت مواد غذايي ميشود.
جوانمردي افزود: بخشي از ضدعفونيهاي طبيعي از ضايعات برخي ميوهها از جمله انار و انگور به دست ميآيد كه اين مواد را ميتوان در صنعت كشتار مرغ و نگهداري گوشت سفيد نيز استفاده كرد.
وي با اشاره به پروژهها و طرحهاي تحقيقاتي در دست اقدام در زمينه توليد مواد ضدميكروبي طبيعي در سازمان پژوهشهاي علمي و صنعتي ايران اظهار داشت: به تازگي در اجراي يك طرح تحقيقاتي از ضايعات انار و انگور در يكي از كارخانههاي كشور، تركيبهاي ضد ميكروبي توليد شد كه اين تركيبها براي ميكروبزدايي از گوشت مرغ به كار ميرود.
جوانمردي افزود: اين نوع ضدعفوني، نه تنها موجب از بين رفتن بار ميكروبي گوشت مرغ ميشود، بلكه ميزان ماندگاري آن را افزايش
ميدهد.
رئيس دانشگاه علوم پزشكي البرز نيز در اين همايش به افزايش شمار بيماران مبتلا به سرطان در كشور اشاره كرد و گفت: بيشتر اين بيماريها منشأ مواد غذايي ناسالم دارد كه براي پيشگيري لازم است بخش صنعت با بخش بهداشت و درمان همكاري نزديكي داشته باشد.
دكتر حميد درفشي، لزوم ارتباط مؤثر علمي بين محققان و صنعتگران در كشور و استان البرز را مورد تأكيد قرار داد و افزود: اكنون 700 واحد توليدي مواد غذايي در استان البرز فعال است كه با توجه به توزيع محصولات اين صنايع در سراسر كشور و منطقه انتظار ميرود همكاري و تعامل بين بهداشت و درمان و اين صنايع براي ارتقاي كيفي محصولات بيشتر شود.
به گفته وي، با اينكه بسياري از توليدكنندگان از پيامدهاي منفي افزودنيهاي شيميايي در مواد غذايي آگاهي لازم را دارند اما به خاطر وضع خاص تجاري در اين بخش مرتكب تخلف ميشوند.
درفشي ادامه داد: به همين دليل تا 6 ماه آينده آزمايشگاه بزرگ مواد غذايي استان البرز راهاندازي ميشود و كيفيت توليدات صنايع غذايي بيش از پيش كنترل خواهد شد.
گفتنی است، در همايش يكروزه تخصصي افزودنيهاي مواد غذايي و آشاميدني، حدود 200 نفر از كارشناسان بهداشتي، درماني و صنايع غذايي حضور داشتند.
