در دنیای امروز، توانایی توزیع یک شرکت تولیدکننده می‌تواند مزیت رقابتی بسیار بزرگی به‌حساب بیاید. خیلی از شرکت‌ها مشتریان بسیار مختلف و متنوعی را با فاصله زیاد و به‌طور گسترده هدف قرار می‌دهند و به دلیل هزینه‌های ناشی از استراتژی توزیع ، شرکت‌ها در تلاش برای توسعه یافتن در بازارهای مختلف هستند تا از این طریق گردش مالی بیشتر و درنتیجه حاشیه سود بالاتری برای خود ایجاد کنند.

به‌منظور دستیابی به مناطق دورتر، شما نیاز به استفاده از استراتژی توزیع مناسب دارید. شما نمی‌توانید یک محصول را بازاریابی کنید سپس هیچ فعالیتی برای رساندن محصول موردنظر به دست مشتری نهایی انجام ندهید، که در این صورت به‌طور حتم سرمایه صرف شده برای بازاریابی آن را ازدست‌داده‌اید همچنین هزینه فرصت ازدست‌رفته هم بسیار بالا است. در کنار این مورد، دیگر نیازی به یادآوری نیست چه ضرری متوجه برند شما می شود وقتی‌که یک مشتری محصول شما را نیاز دارد ولی محصول در فروشگاه‌ها نیست.

بنابراین تا اینجای کار باید به‌خوبی به اهمیت استفاده از استراتژی توزیع مناسب برای شرکت پی برده باشید. به همین دلیل است که فاکتور مکان (که به عبارتی همان عامل توزیع است) به‌عنوان یکی از عناصر 4P آمیخته بازاریابی شناخته‌شده است و لازم به ذکر است که فاکتور مکان یا همان توزیع چه برای کالاهای فیزیکی و چه غیر فیزیکی با همان خدمات صادق است.

استراتژی توزیع

استراتژی توزیع عموماً توسط مدیریت ارشد تعیین می‌شود و در سه بخش مختلف خلاصه می‌شود:

– چگونه محصول موردنظر از تولیدکننده به دست مصرف‌کننده یا مشتری نهایی برسد؟

– چگونه در حین اجرای فرایند توزیع هزینه‌ها و زمان آن مدیریت و کنترل شود؟

– چگونه از طریق توزیع یک مزیت رقابتی ایجاد کنیم؟

استراتژی توزیع

در سطح کلان دو نوع استراتژی توزیع شناسایی‌شده است:

1- توزیع غیرمستقیم – توزیع غیرمستقیم زمانی است که محصول از طریق چندین و چند کانال مختلف به دست مصرف‌کننده نهایی می‌رسد. به‌عنوان‌مثال، از تولیدکننده به دست عامل توزیع اصلی، سپس توزیع‌کننده خرد و سپس خرده‌فروش و درنهایت به دست مشتری می‌رسد. بنابراین این‌چنین که می‌بینید زنجیره‌ای طولانی است.

2- توزیع مستقیم – توزیع مستقیم زمانی است که شرکت تولید به‌طور مستقیم محصول را برای مصرف‌کننده نهایی توزیع می‌کند یا این که کانال توزیع بسیار کوتاه است. یک شرکت که مثلاً بر روی یک پورتال الکترونیک اقدام به فروش می‌کند در حال استفاده از استراتژی توزیع مستقیم است.

علاوه بر این، استراتژی‌های توزیع بستگی به میزان نفوذی دارد که یک شرکت خواهان دستیابی به آن‌ها است. این سطح از نفوذ بر اساس سه فاکتور دیگر از آمیخته بازاریابی یعنی ؛ محصول، قیمت و ترویج و ترفیع تعیین می‌شود. بااین‌وجود، بر اساس سطح نفوذ موردنظر، استراتژی‌های توزیع به‌صورت زیر متنوع می‌باشند.

توزیع فشرده – وقتی شرکتی یک رویکرد بازاریابی انبوه برای محصول خودش را در نظر بگیرد، از روش توزیع فشرده بهره می‌برد. توزیع فشرده سعی در پوشش دادن بخش عمده‌ای از بازار تا جای ممکن دارد. کالاهای تند مصرف و کالاهای مصرفی بادوام بهترین مثال برای استراتژی توزیع فشرده در نظر گرفته می‌شوند.

توزیع انتخابی – یک شرکت مانند زارا (Zara) یا آرمانی (Armani) یا هر شرکت دیگری در اندازه و ابعاد آن‌ها که دارای برند شناخته‌شده‌ای باشند، عموماً از استراتژی توزیع انتخابی برای توزیع محصولات خود استفاده می‌کنند. این شرکت‌ها عموماً دارای مراکز فروش محدودی هستند. به‌عنوان‌مثال، در یک شهر حاشیه‌ای، برندی مثل آرمانی حداکثر ممکن است 2 یا 3 مرکز فروش داشته باشد و این در حالی است که شرکتی مثل زارا ممکن است 4 یا 5 شعبه داشته باشد.

توزیع منحصربه‌فرد – اگر شرکت زارا در یک شهر دارای 4 یا 5 مرکز فروش باشد، شرکتی مانند لامبورگینی چند مرکز فروش باید داشته باشد؟ شاید تنها یک مرکز فروش در منطقه‌ای شامل 4 یا 5 شهر و این درواقع به معنای توزیع انحصاری است. اگر شرکتی خواهان استفاده از یک مرکز فروش یا توزیع‌کننده در یک منطقه بزرگ جغرافیایی باشد، استراتژی موردنظر وی تحت عنوان استراتژی توزیع انحصاری شناخته می‌شود. در برخی موارد، یک توزیع‌کننده ممکن است مسئول توزیع و فروش در یک کشور شود و هیچ شرکت دیگری به نمایندگی از آن شرکت برای توزیع در آن کشور در نظر گرفته نشود.

به‌طورکلی، استراتژی‌های توزیع به‌شدت به نوع محصولی بستگی دارد که شرکت ممکن است آن را تولید نماید. یک شرکت ممکن است دارای خطوط مختلف تولید و محصول باشد که هر یک دارای یک استراتژی توزیع خاص باشد.

برخی از محصولات که دارای قیمت بالایی هستند و اصطلاحاً به آن‌ها لاکچری می‌گویند، ممکن است نیاز به توزیع انحصاری داشته باشند، درحالی‌که برخی از دیگر محصولات به دلیل تولید انبوه نیاز به توزیع فشرده دارند. بنابراین در پایان می‌توان این‌گونه نتیجه گرفت که موضوع توزیع برای یک شرکت ماهیتی کاملاً داینامیک داشته به‌شدت بر مزیت رقابتی یک شرکت تأثیرگذار است.

لینک منبع

گردآوری شده توسط شبکه پذیرش آگهی

این مطلب را به اشتراک بگذار
WeCreativez WhatsApp Support
ارسال متن آگهی در این قسمت
سلام وقت بخیر