وقوع حوادث و رخدادهاي طبيعي از حيطه اختيارات ما خارج است، اما هر حادثهاي را ميتوان با بهره گيري از درايت و تدبير مديريت كرد و خسارت هاي آن را به حداقل كاهش داد.
به گزارش ایران، استاندار البرز در جلسه شوراي هماهنگي مديريت بحران البرز كه با حضور مديران كل دستگاههاي اجرايي، امدادي و مديريت بحران استان در سالن شهداي دولت استانداري برگزار شد، گفت: يك نمونه از اين مديريت اجراي مانورهاي تمريني است كه با هدف سنجش ميزان آمادگي در برابر حوادث و رويدادهاي طبيعي برگزار ميشود، بنابراين دقت و جديت در اينگونه تمرينها و پيشبيني وقايع و ارزيابي دامنه خسارتهاي احتمالي، نقش بسزايي در كاهش خسارت و صدمات درپي خواهد داشت.
سيدحميد طهايي ضرورت نظم، دقت در كار، آموزش و برخورداري از امكانات و تجهيزات را به عنوان مؤلفههاي آمادگي هنگام بروز بحران و حوادث احتمالي مورد تأكيد قرار داد و گفت: 8 سال دفاع مقدس مثال گويايي از اين آمادگي است چراكه در آن شرايط جنگ تحميلي، ملت و دستگاههاي اجرايي هميشه آماده بودند و همه امكانات را قبل از بروز حادثه پيشبيني ميكردند.
نقش مدیریت استرس در مواقع بحران کمتر از تجهیزات و امکانات نیست
وي، نقش مديريت استرس هنگام بروز بحران را نيز مهم خواند و خاطرنشان كرد: گاهي ممكن است از امكانات و تجهيزات كافي برخوردار باشيم و تمرينهاي موفقي را نيز انجام دهیم اما هنگام وقوع بحران، ممكن است از منظر رواني داراي آمادگي لازم نباشيم، بنابراين يكي از مهمترين موضوعاتی كه بايد مد نظر قرار دهيم مديريت و حفظ روحيه حين وقوع حادثه و بحران است.
استاندار البرز يادآور شد: وظايف دستگاههاي اجرايي در اين زمينه بسيار خطير و ويژه است و اين آمادگي عمومي بايد به تمام نهاد و دستگاهها تسري يابد تا بتوان از دامنه خسارت هاي مالي و جاني آن كاست.
طهايي، جذب منابع مالي را يكي از مهمترين نيازهاي استان اعلام كرد و گفت: براي توسعه چند وجهي و ايجاد امكانات و نيز آمادگي هنگام بروز حوادث به منابع مالي احتياج داريم، بنابراين مديران البرز بايد با تأمين منابع مالي از وزارتخانههاي خود بتوانند گامهاي بيشتر و موثرتري در اين زمينه بردارند.
وي با بيان اينكه توجه هرچه بيشتر به اين مهم به نوعي نشان دهنده توانايي مدير است و اين امر در پايان سال بخش مهمي از عملكرد موفق مديران خواهد بود، افزود: مديران علاوه بر تلاش براي كسب منابع مالي از وزارتخانههاي متبوع، بايد با همين امكانات مسئوليت خود را انجام دهند زيرا مردم انتظار بهترين خدمات را دارند، ضمن اينكه اگر حادثهاي رخ دهد نبايد كمبود امكانات را بهانه كرد، هرآنچه هست بايد براي خدمت به مردم استفاده كنيم و با همت مضاعف از امكانات موجود بهره ببريم.
استاندار البرز تأكيد كرد: بخشي از كمبودهاي مالي را ميتوان از طريق منابع ملي جبران كرد و در اين زمينه بايد تلاشهاي ويژهاي توسط مديران صورت گيرد، البته نبايد باري بر دوش مديران ملي بگذاريم بلكه بايد خودمان مسائل و مشكلات را در داخل استان حل كنيم.
طهايي نزديكي البرز به تهران را داراي 2 جنبه فرصت و تهديد براي استان ارزيابي كرد گفت: با تدبیر و برنامهريزي منسجم ميتوان ضمن خنثي كردن تهديدها آنها به فرصت تبديل كرد.
به گفته وي، يكي از موضوعهايي كه سبب تفاوت البرز با ساير استانهاست تازه تأسيس بودن آن است كه نزديكي به تهران نيز مشكلاتي را براي آن بهوجود آورده است كه به هرحال بايد با پرهيز از هرگونه غفلت، از امكانات موجود براي توسعه اين استان تازه تأسيس بهره برد.
استاندار البرز تأكيد كرد: اطلاع رساني دقيق و حساب شده هنگام بروز بحران بسيار مهم است چرا كه بايد بازتاب اينگونه اخبار مورد تجزيه و تحليل قرار گرفته و ارزيابي شود كه آيا در جريان قرار دادن مردم ميتواند به جلوگيري يا كاهش خسارت ها كمك كند.
توجه مسئولان به نقش اطلاعرسانی در مواقع بحران
طهايي تصريح كرد: اطلاع رساني در اين زمينه بايد با حساسيت خاص توأم با ايجاد آرامش رواني و بيشتر جنبه آگاهي بخشي به مردم باشد و لازم است اين موضوع مهم مورد توجه جدي مسئولان دستگاهها و نهادهاي اجرايي بخصوص اهالي رسانه قرار گيرد.
وي صرفه جويي در مصرف را از جمله مباحث مهم اطلاع رساني در اين زمينه برشمرد و يادآور شد: رسانهها در كنار مديران ميتوانند با اطلاعرسانی صحيح به مردم، آنان را براي آمادگي بيش از پيش در مواقع بحراني ياري دهند.
سرپرست روزنامه ايران در البرز نيز در ادامه با تأكيد بر ديدگاههاي استاندار البرز به خصوص در زمينه اهميت اطلاعرسانی عمومي گفت: اين روزنامه براي تحقق اين اهداف با رعايت اصول حرفهاي خبر و خبررساني آمادگي كامل دارد.
سيدرضا جمشيدي با پيشنهاد تشكيل ستاد خبري براي هماهنگي هرچه بيشتر در مواقع بروز بحران، افزود: روزنامه ايران به عنوان رسانه دولت تدبير و اميد و يكي از فراگيرترين رسانهها آماده است در تعامل و هماهنگي با سازمان ها و نهادهاي مختلف استان، تمام پيام ها و مطالب آموزشي را در اسرع وقت در اختيار مردم قرار داده و در زمینه اطلاعرسانی و كاستن دامنه خسارت هاي احتمالي از هيچ كوششي دريغ نخواهد كرد.
استاندار البرز همچنين ستاد مديريت بحران را به عنوان ستادهاي مهم استان مورد تأكيد قرار داد و از همه مديران دستگاهها، سازمانها و نهادهاي اجرايي استان خواست در جلسههاي اين ستاد شركت كنند.
طهايي گفت: هيچ فعاليتي مهمتر و با اهميتتر از مديريت بحران در استان وجود ندارد، بنابراین همه دستگاهها باید براي مقابله با بحرانهاي احتمالي آماده باشند.
مدير كل مديريت بحران استانداري البرز نيز در اين نشست گفت: با توجه به فرارسيدن فصل گرما و افزايش شمار حضور گردشگران در استان، ايمني راهها، تأمين سوخت در محورهاي ارتباطي پر تردد ضروري است.
ابوالقاسم باقري افزود: ابزار و امكانات ايمني اوليه بايد در اختيار پليس راه قرار گيرد تا در مواقع بروز حوادث نيروهاي اين نهاد بتوانند كمك بيشتر و موثرتري به حادثهديدگان داشته باشند.
وي با بيان اينكه گرچه البرز 3 درصد مساحت كل كشور را دارد اما 18 درصد تردد خودروها در اين استان انجام ميشود، گفت: اين در حالي است كه برخي كمبودها از جمله جرثقيل سنگين در مواقع بروز حادثه در محورهاي ارتباطي اين استان مشكلات و نارساييهايي ايجاد كرده است.
در اين جلسه اكبري رئيس پليس راهور، شريفي رئيس راهنمايي و رانندگي، دكتر درفشي رئيس دانشگاه علوم پزشكي، بهزاد پارسا مدير كل آب منطقهاي، غلامرضا رضاييفر مدير آبفا، سيداصغر برايينژاد مديركل دامپزشكي و فرمانداران شهرستانهاي مختلف استان البرز گزارشي از حوزه كاري و مديريتي خود ارائه كردند.
مديريت منابع طبيعي در حوزه محيط زيست، كمبود آب شرب، مصرف بالاي آب در كرج، آلودگي برخي از منابع آبي، ضرورت افزايش فضاهاي درماني به عنوان يكي از نيازهاي اصلي مديريت بحران و احتمال شيوع نوعي بيماري دامي از مرزهاي غربي كشور از جمله گزارش هاي ارائه شده در اين نشست بود.
