ضرورت ساماندهی بازارهاي روز البرز

واشقاني فراهاني/
البرز به دليل هم جواري با تهران هميشه با مهاجرت‌هاي بي‌رويه و هجوم قشر محروم جامعه روبرو بوده است. سرريز شدن جمعيت از پايتخت و شهرهاي اطراف به كرج، مشكلات مهاجرنشيني، ساكن شدن قشري محروم كه از امتيازات اجتماعي كمتر بهره برده اند و هجوم دستفروشان دوره گرد و سيار نه تنها منجر به مخدوش شدن مبلمان شهري شده است، بلكه استقبال اقشار كم درآمد از روز بازارها نيزيك آسيب جدي به شمار مي رود كه سلامت طيف وسيعي از جامعه را تهديد مي كند. به طوري كه هم اكنون مسئولان بهداشت البرز خواستار برچيده شدن 40روز بازار اين استان هستند. آنها معتقدند بي توجهي مسئولان شهر به نحوه فعاليت آنها جان مردم را تهديد مي كند.
ضايعات دامي به مصرف انسان مي رسد
کلثوم اخوان کارشناس بهداشت محیط اماکن با اشاره به اینکه در 40 منطقه از استان البرز روزبازارها برپا است، می گوید: در سال گذشته با نظارت مرکز بهداشت استان البرز 2مورد روزبازار به تعطیلی موقت انجامید و 4 روزبازار نیز بطور دائمی تعطیل شد. حدود 4هزار و 884 کیلوگرم مواد غذایی فاسد و غیر مجاز کشف و معدوم شد و 340 اخطاریه بهداشتی به وسایل نقلیه و دستفروشان صادر شد. بارها پلاکارد و بنرهای بهداشتی باعنوان ممنوعیت عرضه مواد غذایی در روز بازارها نصب شد و 15 مورد با
شهرداری های مناطق درخصوص جمع آوری روزبازارها مکاتبه صورت گرفت.
وي با بيان اين كه متاسفانه مرکز بهداشت اهرمی برای تعطیلی آنها ندارد، ادامه داد: تعدادی از مشتریان دچار مسمومیت غذایی شده و از حضور فروشندگان سیار نيز در محل زندگیشان گلایه و شکایت داشته اند. طبق قانون، مراکز ثابت درصورت تخلف به مرجع قضایی معرفی و تعطیل می شوند اما فروشندگان روزبازارها نام، نشان و محل کسب ثابتی ندارند و با وجود
نمونه برداری از مواد غذایی و آرایشی و بهداشتی آلوده امکان تعقیب آنان وجود ندارد.
از طرفی روزبازارهای البرز، مکان ثابتی نیستند و نمی توانیم نظارتمان را در آنجا اعمال کنیم. این کارشناس بهداشتی اظهاركرد: برخی از کارخانه های مواد غذایی مانند چیپس و ماکارونی در البرز بخشی از ضایعات خود را برای مصرف دام به پیمانکار، می فروشند تا در گاوداری ها به مصرف برسند. اما گاهی پیمانکار این مواد غیر قابل مصرف را به صورت فله به روز بازارها عرضه می کند که خریداران ناآگاه آن را مورد استفاده خوراكي قرار می‌دهند. اخوان بیماری های روده ای و انگلی، وبا، تب مالت، سل و هپاتیت را از دسته بیماری های منتقل از آب و مواد غذایی شمرد و افزود: متاسفانه خریداران روزبازارها از قشر محروم و
کم درآمد جامعه هستند که در پی کالاهای ارزان قیمت به این بازارها هجوم می برند اما با خرید از این محل ها، دچار هزینه های سرسام آور درمان می شوند.
نباید به سادگی مجوز عرضه مواد غذایی صادر شود
یزدان جعفر صالحی کارشناس مسئول بهداشت محیط، عقیده دارد مشکل عمده این محل ها، عرضه مواد غذایی و آرایشی و بهداشتی کاملا غیر بهداشتی و آلوده است.
وی با اشاره به اصلاحیه ماده 13 قانون مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی می گوید: در این آیین نامه به بهداشت فردی، ساختمان، ابزار و تجهیزات و برخورد قانونی اشاره شده است اما متاسفانه اعمال قانون نیازمند همکاری سایر سازمان ها است. اگر این فروشندگان از شهرداری، شورا یا دهیاری مجوز می گیرند نباید به این سادگی مجوز عرضه مواد غذایی صادر شود و اگر خارج از این چرخه به طور خودسر اقدام می کنند، شهرداری قانون خاصی در مورد دوره گرد ها دارد که می تواند آنها را جمع آوری کند.
وی ادامه داد: در حال حاضر در یک روز خاص حدود 150 تا 600 فروشنده در محل روزبازار به فراخور نیاز، جمع شده و کالا ها را عرضه می کنند که محیط عرضه کالاها ممکن است محل دفن زباله یا جمع آوری پسماند باشد که در آلودگی مواد غذایی تاثیر دارد. بهداشت فردی فروشنده نیز اهمیت زیادی دارد زیرا می تواند ناقل یا عامل انتشار بیماری باشد. پسماند ، فاضلاب و مواد به جامانده در این محل ها نیز یک مشکل بهداشتی با اهمیت است و علاوه بر آن فروش مواد غذایی تاریخ مصرف گذشته سلامتی خریداران را تهدید می کند.
استانداری البرز برای تامین محل اقدام کند
سید محمد سکاکی مدیر ساماندهی شهرداری کرج با اشاره به ضرورت برپایی روزبازارها اظهار کرد: به لحاظ مشکلات اقتصادی و نیاز به عرضه مستقیم محصولات کشاورزی، این بازارها مدت های مدیدی است که پا گرفته اند. شهردار سابق کرج نیز دستورالعملی صادر کرد تا آنها ساماندهی شوند بنابراین در قالب کارگروهی آئین نامه ای به تصویب شورای شهر رسید و از طریق مزایده پیمانکار تعیین شد.
اولین شرط با پیمانکاران ساماندهی روزبازارها بود تا به صورت غرفه هایی با چادر پوشیده ، منبع آب آشامیدنی و سرویس های بهداشتی سیار مجهز باشند اما در اجرای این طرح با مقاومت دستفروشان روبرو شدند. آنها بابت اجاره مکان فقط روزی 2هزار تومان پرداخت می کنند که فقط هزینه ی جمع آوری زباله ها است. سکاکی تعطیلی کارخانجات و بیکاری کارگران را باعث روی آوردن آنها به دستفروشی عنوان کرد و افزود: بیکاری عامل اصلی این ماجرا است. بارها سخت گیری کرده ایم اما در نهایت شهرداری با آنها مدارا می کند چرا که آنها درآمد دیگری ندارند و با این همه بیکار چه می توان کرد.
وی با گلایه از عدم همکاری نهادهای دیگر گفت: فضای روزبازارها متعلق به شهرداری نیست و به محض اخطاریه به آنها درگیری آغاز می شود. بارها در این خصوص مطالعه صورت گرفته و تجربه ساماندهی آنها را نیز داریم اما مشکل اصلی نبود جا و مکان ثابت با خط کشی و کد بندی است تا پرونده هویتی و بهداشتی برای فروشندگان تشکیل شود و نظارت و مدیریت صورت گیرد.
وی در پایان خاطر نشان کرد: تا چند روز آینده پیمانکاران جدید انتخاب و ساماندهی طرح به طور جدی پیگیری می شود اما انتظار داریم استانداری البرز برای تامین محل اقدام کند چرا که بی توجهی به این موضوع، بازی با جان مردم است.

این مطلب را به اشتراک بگذار
WeCreativez WhatsApp Support
ارسال متن آگهی در این قسمت
سلام وقت بخیر