رئيس پليس راه البرز با حضور در دفتر سرپرستي ايران مطرح كرد نظارت بدون حضور پليس بازدارنده‌تر است

رئيس پليس راه البرز با حضور در دفتر سرپرستي ايران مطرح كرد  نظارت بدون حضور پليس بازدارنده‌تر است

زهره نصرتي‌فر/

رئیس پلیس راه البرز با حضور در دفتر سرپرستی ایران ترافیک جاده‌ها و بزرگراه‌های کرج را از جنبه های گوناگون بررسی و در این زمینه تأکید کرد نظارت بر قوانین ترافیکی بدون حضور پلیس بازدارنده‌تر است.

سرهنگ رضا اكبري، با تأكيد بر اينكه صرف جريمه رانندگان متخلف چندان كارساز نيست، گفت: زماني اعمال قانون مؤثر است كه مردم و بخصوص رانندگان احساس كنند بدون حضور پليس هم زير نظر هستند و ديده مي‌شوند، پس باید مراقب اعمال خود باشند.

وی افزود: هرچقدر بتوانيم از چهره به چهره شدن پليس با متخلف بكاهيم، موفق‌تر خواهيم بود، بنابراين بايد بخش نظارتي را با استفاده از وسايلي نظير سامانه‌هاي نرم‌افزاري و دوربين‌هاي ثبت تخلف تقويت كنيم، چه بسا قدرت بازدارندگي دوربين‌ها بيش از حضور پليس باشد؛ همانگونه كه پليس غيرمحسوس در جلوگيري از تخلف در جاده‌ها و آزادراه‌ها مؤثرتر عمل مي‌كند.

وي تأكيد كرد: اعمال قانون بايد متناسب و داراي قدرت بازدارندگي باشد و لازم است پليس از تمام ابزارهاي قانوني استفاده كند. اكنون ما امكانات و سيستم‌هايي در اختيار داريم كه قادريم در مدت زمان كوتاهي با استعلام، به راحتي راننده متخلف را با 30 نمره منفي شناسايي و قانون را در مورد او اعمال كنيم.

اعتقاد ما اين است كه میان تخلف و تصادف يك رابطه مستقيم وجود دارد، هرجا پليس موفق به جلوگيري از تخلف شود، در واقع جلوي تصادف را گرفته است. رئيس پليس راه البرز تأكيد كرد: نكته قابل توجه اينكه البرز تنها استان كشور است كه آزادراه از مركز آن يعني كلانشهر كرج مي‌گذرد و شهر را به 2 قسمت تقسيم كرده است و عابران غافل از ممنوعيت تردد از آزادراه، مبادرت به عبور از آن مي‌كنند، حتي اگر آگاهي داشته باشند پل عابر و تابلو ممنوعيت به اندازه كافي در اين آزادراه وجود ندارد.

اكبري گفت: بنابراين طبيعي است كه آمار تصادفات عابران بالا باشد، درحالي كه با محصور كردن آزاد راه تهران، كرج، قزوين و نصب پل عابر به اندازه كافي در اين آزاد راه، مي‌توان تا حد قابل توجهي از حوادث جلوگيري كرد. وي با اشاره به اينكه به عنوان مسئول بايد براي كارهاي مهم و حساس اقدام كنيم و اين مهم را در اولويت برنامه‌هاي شوراي ترافيك و تأمين استان قرار دهيم، افزود: اين در حالي است كه از 83 نقطه حادثه‌خيز شناسايي شده در سال 90، تنها11 مورد آن انجام شد كه اين مشكل بيشتر به كمبود بودجه راه و شهرسازي استان مربوط بوده است، با اين حال با نصب تابلوهاي هشداردهنده و با آشكارسازي خطر، توانستيم تا حدود زيادي جلوي اين حوادث را بگيريم.

پیشنهاداتی برای کاهش ترافیک

رئيس پليس راه البرز براي توضيح و تشريح ترافيك سنگين اتوبان كرج، تهران و بالعكس بخصوص در ساعت‌هاي اوج تردد خودروها، محدوده پل كلاك را به قيف تشبيه كرد و گفت: ما 4 راه اصلي و شرياني براي اتصال تهران به كرج شامل جاده قديم، مخصوص، همت و آزادراه تهران-كرج داريم كه همه آنها در محدوده پل كلاك قطع و سرريز اتوبان مي‌شوند، بنابراين طبيعي است كه اين حجم از تردد در اين نقطه دچار پس‌زدگي و ترافيك سنگين شود.

وی ادامه داد: البته طرح تعريض در بخش‌هايي از بزرگراه تهران- كرج انجام شد اما با توجه به اینکه هنوز تكميل نشده، ترافيك طولي را به عرضي تبديل كرده‌ايم، بنابراین طرح‌هايي پيشنهاد شد كه از حريم چپ و از لاين جنوبي به شمالي اضافه و تردد از جاده مخصوص را به جنوب و قسمت چوب بري به سمت پايين‌تر جاده هدايت كنيم. اکبری افزود: راه‌حل دوم طرح 2 طبقه كردن بزرگراه از محدوده كلاك تا پل حصارك است تا خودروهايي كه قرار نيست وارد كرج شوند بتوانند از روي پل عبور كرده و از ترافيك اتوبان هم كاسته شود و راه‌حل سوم نيز ايجاد كمربندي است كه اجراي همه اين روش‌ها به اراده و عزم جدي و ملي نياز دارد، ضمن اينكه آمارها نشان مي‌دهد 60درصد تردد خودروها در آزادراه تهران-كرج جذب كرج مي‌شوند بنابراین بايد اين مسير را تعريض يا از طریق باند كندرو دسترسي ايجاد كنيم.

جاده کرج ـ چالوس پرترددترین جاده کشور

وی با بیان اینکه وجود جاده كرج-چالوس به عنوان پرترددترين جاده كشور از ديگر ويژگي‌هاي منحصربه‌فرد راه‌هاي استان است، اظهار داشت: هرچند اين جاده نزديك‌ترين و تنها محور ارتباطي با شهرهاي نوشهر، چالوس و رامسر است، اما ترافيك سنگين اين جاده فقط به مسافران اين شهرها مربوط نمي‌شود. رئيس پليس راه البرز افزود: همچنین آمار علاقه‌مندان به ورزش اسكي كه براي حضور در پيست بين‌المللي ديزين در اين مسير رفت و آمد مي‌كنند و از آن مهمتر وجود تالارها و باغ‌هاي فراوان و هجوم خيل عظيمي از مردم كه حاشيه رودخانه را براي استراحت و تفريح انتخاب مي‌كنند را بايد به ترافيك اين جاده افزود.

سرهنگ اکبری با يادآوري اينكه در هر دقيقه 26 خودرو مي‌تواند با همكاري و كمك پليس از اين جاده پرتردد عبور كند، گفت: علاوه بر صاحبان ويلاها و استفاده‌كنندگان از رستوران‌هاي اين جاده، حاشيه رودخانه هميشه پر از مسافر است كه در روزهاي تعطيل همگي مي‌خواهند همزمان با تاريكي هوا در يك ساعت مشخص بازگردند، بنابراين حركت بسيار كند خودروها و ايجاد گره سنگين ترافيكي در چنين مواقعي در اين جاده پر پيچ و خم، چندان غيرطبيعي نيست و رانندگان و مسافران به ناچار بايد این معطلي را تحمل كنند. وي يادآور شد: از سال 72 جاده چالوس در روزهاي تعطيل يكطرفه مي‌شود و واقعيت اين است كه هرچه تلاش كرده‌ايم تاكنون به راهكاري نرسيده‌ايم و متأسفانه اين وضع به معضلي براي ساكنان اطراف اين جاده تبديل شده است و ما ناگزيريم كماكان اين جاده را در مواقع خاص مسدود کنیم.

اکبری با اشاره به آغاز فصل سرما و احتمال بارش برف و باران گفت: ما پیش از آغاز طرح زمستاني كه اكنون در جاده‌هاي استان در حال اجراست، جلسه‌اي با هلال احمر، اورژانس، يگان ويژه انتظامي كرج، راهور كرج، پليس راه، هواشناسي و سازمان پايانه‌ها با هدف همدلي و همكاري هرچه بيشتر برگزار كرديم. وی افزود: از يك ماه و نيم پيش جمع‌آوري و ايجاد سوله نمك در ارتفاعات، تيغ‌زني شانه‌هاي خاكي، استقرار اكيپ‌هاي راه‌سازي، جانمايي پايگاه‌هاي اورژانس و هلال احمر صورت گرفته است و 14 واحد يك هفته‌اي در جاده چالوس، 30 نيروي متخصص در پليس راه كندوان اضافه كرده‌ايم و به نظر نمي‌رسد در طول فصل سرما مشكل چنداني در راه‌هاي استان ايجاد شود. رئیس پلیس راه البرز با تأكيد بر اينكه يك طرف قضيه پليس است و طرف مهمتر مردم هستند كه بايد اطلاع‌رساني قوي داشته باشيم، توصيه كرد: در فصل بارندگی، سهل‌انگاری در رانندگی آن هم در پيچ‌هاي جاده چالوس در صورت رعايت نكردن بسيار خطرناك است. بنابراین رانندگان بايد ضمن همراه داشتن زنجير چرخ و يادگرفتن بستن آن قبل از سفر، از سالم بودن سيستم بخاري و شيشه‌‎شو‌ها اطمينان حاصل كنند و غذا، لباس گرم و سوخت كافي همراه داشته باشند. سرهنگ اكبري با اشاره به كاهش 25 درصدي تلفات جاده‌اي در اين استان در 8 ماه امسال و كسب رتبه دوم كشوري در اين زمينه به رغم پرتردد بودن جاده‌هاي البرز، گفت: ميانگين تردد در 8 ماه اول در راه‌هاي مواصلاتي اين استان 247 ميليون و 407 هزار و 646 دستگاه خودرو بود كه نسبت به مدت مشابه سال گذشته 7/3 درصد كاهش نشان مي‌دهد.

دلایل کاهش تصادفات در راه‌های البرز

وي با يادآوري اينكه فرهنگسازي و تشديد نظارت پليس از عوامل اصلي كاهش تصادفات در راه‌هاي استان بوده است، افزود: بايد فضا را براي متخلفان رانندگي ناامن كنيم تا بتوان يك ترافيك ايمن و روان ايجاد كرد؛ به همين منظور محور كرج ـ چالوس به دوربين‌هاي ثبت تخلف مجهز شده و رانندگان متخلف مطمئن باشند كه توسط پليس متوقف و اعمال قانون خواهند شد. رئیس پلیس راه البرز با ابراز تأسف از اينكه برخي رانندگان تصور مي‌كنند خطر فقط براي ديگران است، گفت: در روزهاي نزديك به تعطيلات بيشترين حوادث رانندگي را در استان داريم و بيشترين حوادث منجر به مرگ، شب‌ها رخ مي‌دهد كه علت اصلي آن نيز محدوديت ديد رانندگان است.

سرهنگ اكبري، پليس راه البرز را پيشرو در فرهنگ ترافيك جاده‌اي معرفي كرد و اظهار داشت: آمار تصادف‌هاي رانندگي منجر به مرگ، در سال گذشته 36/1 درصد بود كه با مديريت صحيح به 7/1 درصد در سال جاري كاهش يافته است.

وي تأكيد كرد: رسانه‌ها در آگاهي‌رساني، پيشگيري و در نهايت كاهش تخلفات و تصادف‌هاي رانندگي نقش بي‌بديل و انكارناپذيري دارند و براين باوريم كه نظارت و كنترل پليس حداكثر مي‌تواند 50 درصد مؤثر باشد، اما اطلاع‌رساني، آموزش و فرهنگ‌سازي در رانندگي و ترافيك تأثير بيشتر و ماندگارتري دارد، بنابراين همه نهادها و سازمان‌ها و بخصوص رسانه‌ها بايد در اين زمينه بيش از پيش فعال شوند. این مسئول ادامه داد: تجزيه و تحليل تصادفات رانندگي و شناسايي علت و عوامل وقوع آن و نيز ارائه و اجراي راهكارهاي مناسب، يكي از برنامه‌ها و اولويت‌هاي پليس راه استان است.

سرهنگ اكبري، تقويت سيستم IT و ضرورت نصب دوربين‌هاي بيشتر در جاده‌ها و راه‌هاي البرز را مورد تأكيد قرار داد و گفت: به رغم برخي كمبودها و كاستي‌ها پليس راه استان در كنار بحث بسيار با اهميت آموزش و فرهنگ‌سازي، برخورد قاطع با متخلفان را در دستور كار خود قرار داده است. رئيس پليس راه البرز با تأكيد بر اينكه اجراي قانون و قانونمندي توسط پليس و رانندگان، مبناي اصلي برنامه‌هاي ترافيكي اين استان بوده است، آمارهايي به شرح زير ارائه كرد: پخش فيلم، اسلايد و برگزاري دوره بازآموزي مقررات راهنمايي و رانندگي براي 11 هزار و 200 راننده متقاضي و آموزش حدود 4هزار دانش‌آموز در مدارس استان البرز، برنامه ثابت روزانه در راديو البرز و نصب 9 بيلبورد با موضوع فرهنگ ترافيك در جاده‌هاي استان. افزايش 3 برابري تيم‌هاي گشت و كمك گرفتن از تيم عمليات ويژه و اعضاي ستاد قرارگاه براي مهار تصادف‌هاي رانندگي در جاده‌هاي استان.

در تخلفات رانندگي 435 هزار و 213 راننده متخلف در سال جاري در استان البرز توسط مأموران پليس اعمال قانون شدند كه در مقايسه با مدت مشابه سال قبل 28 درصد رشد برخورد با تخلفات را نشان مي‌دهد. در بخش مسافربري سال گذشته 304 خودرو و امسال يك هزار و 487 خودرو توقيف شد كه 389 درصد افزايش داشته است و در بخش باربري نيز يك هزار 49 دستگاه كاميون و تريلر به يك هزار و 900 دستگاه افزايش يافته كه حاكي از 81درصد افزايش است.

سرهنگ اكبري در پايان با يادآوري اينكه اكنون يك هزار و 320 كيلومتر راه اصلي، آزاد راه، راه فرعي و روستايي زير پوشش پليس راه استان البرز است، از سرپرستي روزنامه ايران در البرز به دلیل فرصت ايجاد شده براي اين گفت‌وگو سپاسگزاري كرد. سرپرست روزنامه ايران در البرز نيز اين آمارها و نمودارهاي مثبت را نشان‌دهنده تلاش بي‌وقفه پليس در جاده‌هاي استان دانست و به عنوان عضوي از خانواده بزرگ رسانه‌ها از رئیس پلیس راه البرز و همکارانشان تشكر کرد.

سيدرضا جمشيدي با تأكيد بر اينكه مردم قدرشناس البرز قدر تلاش‌ها و زحمت‌هاي شبانه‌روزي را مي‌دانند، افزود: روزنامه ايران در البرز، همچون گذشته انعكاس اين تلاش‌ها و اطلاع‌رساني به مردم شريف استان را در اولويت برنامه‌هاي خود قرار داده است.

وي گفت: با توجه به اهميت و نقش آگاهي، آموزش و فرهنگ‌سازي در حوزه‌هاي مختلف اجتماعي، سرپرستي و مجموعه دست‌اندركاران اين روزنامه، همواره آمادگي خود را براي همكاري هر بيشتر و بهتر با مسئولان و مديران استان البرز ابراز داشته و از هيچ كوششي در اين زمينه دريغ نخواهند كرد.